Creixen un 22% les cridades al Telèfon de l'Esperança durant el confinament
En les darreres sis setmanes, el servei ha atès unes 200 persones a les Balears
PalmaEl Telèfon de l'Esperança ha atès durant les darreres sis setmanes gairebé 200 persones a les Illes Balears. Concretament, 165 van telefonar al 971 46 11 12 per demanar ajuda i 29 van sol·licitar una entrevista a través de la seva pàgina web, compartevida.es. Això suposa un increment del 22%, atès que de mitjana el servei atén unes 90 persones al mes, segons el seu portaveu, Lino Salas.
Aquestes dades tenen en compte només les sis darreres setmanes -i no les nou que s'han complit d'ençà que es va declarar l'estat d'alarma-, perquè el Telèfon de l'Esperança va estar inoperatiu les tres primeres. Durant aquest període, explica Salas, les telefonades van ser ateses per altres centres de la Península.
Una de les dades que Lino Sala destaca d'aquest informe és que a les Illes ja s'atenen gairebé el mateix nombre d'homes que de dones. Si fa uns anys les telefonades que rebien eren d'un home per cada dues dones, ara aquests representen el 53,9% de les cridades. En l'àmbit estatal, però, es manté aquesta desigualtat, segons el portaveu.
Pel que fa al motiu de la telefonada, el més comú ha estat la soledat, el qual representa un 25,9% del total; seguit de l'ansietat, un 20,9%, i els problemes familiars, un 10,6%. Aquesta darrera categoria, juntament amb la de ruptura de parella -que representa un 3,56% de les cridades-, inclou també casos de violència masclista, puntualitza Salas.
Les persones de mitjana edat, les més afectades
Així mateix, la franja d'edat que més ha telefonat ha estat la compresa entre els 46 i els 55 anys, que va representar el 32,2% de les peticions d'ajuda. La segueixen les persones d'entre 56 i 65 anys, que van ser el 26,2% de les que van cridar al Telèfon de l'Esperança. A aquestes les segueixen la dels 36 als 45 anys, amb un 17,5%, i la dels 66 als 75 anys, amb un 11,8%. Per davall del 10% es troben els trams d'edat d'entre els 26 i els 35 anys, de més de 76, d'entre 19 i 25 anys i de menys de 18 anys.
Davant això, assenyala el portaveu, "l'equip del Telèfon de l'Esperança no considera que el problema sigui la pandèmia o el confinament, sinó els danys que provocarà". Mentre que aquest període ha suposat un moment "per aturar, pensar i reflexionar" per a molta gent que en sortirà beneficiada, hi ha "un segment de la població que ja tenia problemes i que caldrà ajudar a partir d'ara".