El creuer més gran del món torna a les Illes: contamina més per dia que tots els cotxes de Palma junts
La Plataforma contra els Megacreuers ha criticat que l'acord entre el Govern i les navilieres és "totalment insuficient"
PalmaEl Wonder of the Sea, el creuer més gran del món, ha tornat a Palma després d'haver-ho fet per primera vegada dijous de la setmana passada. És un vaixell amb 7.000 places per a turistes i 3.000 més de tripulació i, segons la Plataforma contra els Megacreuers, "contamina més en un dia que tots els cotxes de Palma junts". L'entitat ha intentat fer una acció reivindicativa en motiu de l'arribada del creuer, però la Guàrdia Civil ha impedit al veler Rafael Verdera aproximar-se a l'embarcació per tractar-se "d'una zona comercial reservada".
El megacreuer que ha amarrat avui al port de Ciutat fa 362 metres d'eslora, una dimensió que "sobrepassa en set vegades l'altura de la seu de Palma, que és de 44 metres a la nau central", segons ha explicat el portaveu de la Plataforma, Joan Forteza, qui ha titllat l'acord del Govern amb les navilieres de "molt poc ambiciós i insuficient".
Segons ha explicat Forteza, l'acord que va signar dijous passat el Govern estipula que poden arribar 8.500 passatgers diaris a la setmana de mitjana. Però "el que no es diu és que amb un creuer com el Wonder of the Sea i dos més que no siguin considerats megacreuers podem arribar a tenir 17.000 passatgers simultanis a Palma", ha advertit.
Per a la Plataforma contra els Megacreuers aquesta situació és "totalment insostenible", tant per "la pressió demogràfica, que ens resta qualitat de vida, com per la contaminació acústica i de les nostres aigües com per la resta de serveis que ens lleven als residents de la nostra ciutat". Per això, la seva demanda és de "4.000 passatgers al dia és més que suficient per poder atendre la demanda turística i perquè sigui de qualitat".
A banda, Forteza també ha anunciat que amb la plataforma situaran una dotzena d'estacions de mesurament de contaminació a diferents llocs de la ciutat. "Així podrem saber el nivell de nanopartícules de nitrogen i d'òxid de sofre a distints punts de Palma", ha explicat. A més, ha assegurat que "no ens fiam de les mesuraments ni de l'autoritat portuària ni, lamentablement, de la Universitat de les Illes Balears".