Desembarquen 172 creueristes que portaven 37 dies sense trepitjar terra

És el primer creuer que atraca a Barcelona durant l'estat d'alarma i els viatgers que n'han baixat viuen a Espanya o Portugal

El creuer Costa Deliziosa aquest matí al port de Barcelona
Pau Esparch
20/04/2020
2 min

BarcelonaEl 14 de març, el mateix dia que a Espanya es declarava l'estat d'alarma pel coronavirus, els 1.814 passatgers del creuer Costa Deliziosa trepitjaven terra per últim cop. Ho feien a Austràlia. Aleshores va arrencar l'odissea. El creuer, que havia començat el seu viatge a principis de gener per fer la volta al món durant quatre mesos, va veure des del mar com el covid-19 li tancava tots els ports. Però el virus, segons la companyia Costa Cruceros, no ha entrat al vaixell, que només podia atracar als ports per fer "parades tècniques": agafar menjar i garantir els subministraments de combustible. Els passatgers mai en baixaven i tampoc no hi podia pujar ningú.

No ha sigut fins aquest matí, a primera hora, que 172 viatgers han deixat d'estar envoltats d'aigua després de 37 dies i han desembarcat al port de Barcelona. Són 168 persones que tenen nacionalitat espanyola o resideixen a Espanya i quatre més que viuen a Portugal, segons Costa Cruceros. És el primer creuer que atraca a la ciutat durant l'estat d'alarma, perquè el 12 de març el govern espanyol va prohibir-ne l'entrada a tots els ports. Una decisió que s'ha prorrogat i es manté vigent. Amb el Costa Deliziosa, però, s'ha fet una excepció: el ministeri de Sanitat ha donat una autorització especial al vaixell per "facilitar" que les persones puguin tornar a casa. La companyia ha insistit que la seva situació sanitària "no presentava cap risc per a la salut pública".

Fins ara, des que es va declarar l'estat d'alarma, el port de Barcelona només havia rebut passatgers de ferris que s'han organitzat per repatriar gent que la crisi del coronavirus havia agafat en un altre país. Segons la Delegació del govern espanyol, al port s'han posat "mitjans de transport" als viatgers per arribar als seus domicilis i s'hi han fet "controls sanitaris". En declaracions a Efe, les persones que han desembarcat a Barcelona han dit que l'estada ha anat bé encara que l'últim mes l'hagin passat dins del creuer.

Rumb cap a Itàlia

El Costa Deliziosa havia d'acabar la seva volta al món d'aquí pocs dies, el 26 d'abril, a Venècia. Aquesta nit el vaixell abandonarà Barcelona per dirigir-se cap a Itàlia, però no desembarcarà a la ciutat dels canals sinó a Gènova, aquest dimarts a la tarda. Allà es preveu que baixin la resta dels passatgers: en queden 1.642 i la tripulació està formada per 898 persones. De fet, abans de la capital catalana, la primera intenció del creuer havia sigut aturar-se a França perquè poguessin baixar els viatgers d'aquest país, però no va rebre l'autorització per atracar. Per això es va oferir als que viuen a França la possibilitat de desembarcar a Barcelona, però cap d'ells ho ha fet. Això provocarà que a Itàlia hi baixin persones de diverses nacionalitats per tornar a casa. Segons la companyia, ja s'han organitzat els transports per fer, a partir de dimecres, la sortida des de Gènova fins a cada país de residència.

Costa Cruceros ha assegurat que no li consta que cap passatger estigui contagiat pel covid-19 i ha explicat que s'han fet revisions en cas de possibles símptomes. El creuer acabarà el seu viatge gairebé el mateix dia que ho pensava fer i al país previst, però en una ciutat diferent i després de viure 37 dies sense tocar terra ferma.

stats