Immigració

Una boliviana retinguda al creuer atracat a Barcelona: "Em tracten com si fos una delinqüent quan he sigut estafada"

La Policia Nacional afirma que 69 viatgers tenen documentació falsa i els impedeix trepitjar territori espanyol

Familiars de les persones retingudes al creuer al port de Barcelona esperant que es resolgui la situació

BarcelonaUn creuer amb uns 1.500 passatgers està retingut al port de Barcelona des de fa dos dies perquè a bord hi van 69 ciutadans bolivians, dels quals 14 són menors d'edat, que no disposen d'un visat vàlid per ingressar a l'espai europeu Schengen. La Policia Nacional diu que els documents són falsos. "Em tracten com si fos una delinqüent quan he sigut estafada", denuncia a l'ARA la Carmina (nom fictici) en conversa telefònica. Té 28 anys i viatja amb un fill de vuit, i explica que des de dimarts a la mitjanit la tripulació del vaixell ha tancat el grup a les seves cabines i els ha prohibit sortir-ne i deambular per les instal·lacions. Fins i tot el menjar els hi porten el menjar

El creuer MSC Armonía va salpar fa dues setmanes des del Brasil amb destinació final a Itàlia, i amb escales a l'estat espanyol a Tenerife, Màlaga i Barcelona. De fet, la capital catalana era la parada final de la setantena de bolivians, que ara tenen la "incertesa" de què passarà amb ells. Segons expliquen diversos familiars que esperen notícies a la terminal B del port, el grup sí que va poder baixar a la capital canària per fer turisme (és a dir, dins de Schengen), com la resta de turistes a bord, i que no va ser fins que va atracar a la ciutat andalusa en què se'ls va denegar tocar terra. Fonts de l'empresa han explicat que quan van embarcar al Brasil "semblava que tenien la documentació apropiada" per viatjar a Europa i que va ser en la travessa que les autoritats espanyoles els van corroborar que no era així i que el visat és fals.

Tant la Carmina com els seus familiars afirmen que els 69 viatgers van contractar els serveis d'una agència en línia per obtenir el visat i el passaport, conscients que a través de l'ambaixada és "complicadíssim" perquè "senzillament no en donen". En el cas de la jove que està tancada a la cabina diu que va pagar 8.000 dòlars pels tràmits i el bitllet del vaixell, però en altres casos se n'han arribat a pagar 10.000 per una persona adulta i 6.000 per una criatura. "No sabia que eren documents falsos, m'han enganyat", assegura la jove.

Darrere de cada història dels que són al vaixell i dels que esperen a la terminal hi ha el drama humà. "Estem espantats, el meu fill plora i està traumatitzat", confessa per telèfon la Carmina. Entre els familiars parlen de la "injustícia" que no es pugui migrar per les vies legals i s'hagi de recórrer a "màfies que enganyen i roben". La majoria relaten que per reunir els diners per obtenir la documentació tota la família hi ha contribuït "amb el que ha pogut" i també han demanat crèdits personals que "s'hauran de tornar, acabi com acabi". La Feli, que no vol identificar-se, diu que el seu germà "està desesperat" per si no li permeten desembarcar i il·lustra la situació en què està el grup: "Han passat de ser turistes a estar com en una presó".

"Com que els connacionals no compten amb els documents d'ingrés a l'espai Schengen, tenen dificultats per desembarcar als ports d'Europa", ha indicat el comunicat del govern bolivià, segons informa Efe. Fonts de la Policia Nacional han indicat que els visats d'aquests ciutadans bolivians són falsos i que s'està investigant si els responsables del creuer tenien coneixement d'aquesta presumpta infracció. En aquest sentit, al president de la comissió de dret marítim de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jaime Rodrigo de Larrucea, el sorprèn que un grup tan gran de persones hagin aconseguit embarcar-se i viatjar amb documentació falsificada sense aixecar sospites, i també apunta que algú de la companyia hi estigui involucrat.

Familiars esperant al port de Barcelona.

La responsabilitat de la naviliera

El govern de Bolívia ha informat que la seva ambaixada a Espanya i el consolat general del país sud-americà a Barcelona "estan fent les gestions pertinents per atendre aquest cas" mitjançant "coordinacions amb les autoritats espanyoles" i amb l'empresa MSC Cruceros. No obstant això, l'executiu de La Paz considera que és l'empresa la que ha d'atorgar "una solució immediata" a aquests ciutadans, "ja que la seva obligació era corroborar els documents d'ingrés o sortida a qualsevol destinació que ofereixin els seus serveis" per evitar "aquest tipus d'imprevistos". Efectivament, segons Rodrigo de Larrucea, la llei responsabilitza les empreses de transport (navilieres o aèries) de comprovar la validesa de la documentació i, per tant, també s'han de fer càrrec dels costos econòmics de retornar el grup al seu país d'origen o al port d'embarcament. "És la sortida més pràctica i barata, abans que tenir tot un passatge retingut a Barcelona", assegura.

Visat des de fa una dècada

El creuer ha travessat l'Atlàntic des del Brasil fins a Barcelona, on ha baixat el passatge que tenia destí final en aquesta ciutat –com el grup de bolivians– i, al mateix temps, ha embarcat nou passatge que fa la segona part de la ruta, en aquest cas pel Mediterrani fins a Croàcia. Amb aquest flux d'entrada i sortida del vaixell, actualment hi ha unes 1.500 persones a bord a l'espera de poder sortir de Barcelona i continuar el viatge, han informat les mateixes fonts de la naviliera.

Els ciutadans bolivians no requerien visat per fer viatges de curta estada, de 90 dies, als països que formen part de l'espai Schengen fins al 2007, quan va entrar en vigència una decisió adoptada pels governs europeus per respondre a l'augment del flux migratori procedent de Bolívia. El 2015 el govern bolivià i la Unió Europea van iniciar negociacions per suprimir el requisit del visat Schengen per als bolivians que facin viatges de curta durada a aquests països. L'assumpte es va tornar a abordar el 2022 en un diàleg d'"alt nivell" a La Paz, si bé actualment continua vigent l'exigència del visat per als bolivians, informa Efe.

L'antecedent del 2007

Fonts de la Policia Nacional asseguren a l'ARA que no s'ha detectat que l'ús de creuers sigui un nou mètode d'entrada il·legal a l'Estat. De fet, les mateixes fonts afirmen que en 20 anys només hi ha un antecedent semblant. Va ser l'any 2007 i guarda moltes coincidències amb la situació actual. També a bord d'un creuer de la companyia MSC que va sortir del Brasil i va arribar Cadis hi viatjaven 82 persones de nacionalitat boliviana que no tenien el visat en ordre. Igual que aquest dimecres, també havien sigut víctimes d'una estafa. Dels 86 bolivarians, només quatre van ser acceptats finalment a Espanya. Després, el creuer va salpar en direcció a Itàlia, on van acceptar tres persones més. Finalment, 79 bolivarians van tornar al seu país a bord d'un avió.

stats