Societat26/05/2022

“Els crims d’honor són masclisme, no religió”

La comunitat pakistanesa demana que no se l'estigmatitzi amb els matrimonis forçats

BarcelonaRubia Naz és portaveu de l’Associació Pakmir, una entitat de Montcada i Reixac que treballa per la integració de les dones pakistaneses. En una conversa amb l’ARA, Naz assegura que els matrimonis forçats només passen a “un nucli conservador” i que les seves pràctiques culturals “se sobreposen a la religió i a la comunitat”. “També ens indigna a nosaltres”, lamenta Naz, que demana reforçar la prevenció, però també treure l’estigma, perquè “ara no es pensi que totes les noies pakistaneses es casaran de manera forçosa i que qualsevol viatge al Pakistan és un matrimoni forçat”.

“El 8-M, quan preparem les pancartes, moltes companyes es queixen de les violacions i jo ho faig dels crims d’honor. El masclisme es manifesta de diferents formes”, explica. “Sabem que han assassinat les germanes de Terrassa i els que negocien els casaments i les maten són homes”. De fet, Naz insisteix que els mal anomenats crims d’honor “són masclisme” però no són propis de “la religió, la cultura pakistanesa o els homes pakistanesos”.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'organització en favor dels drets humans Human Rights Watch, els anomenats crims d'honor són actes de violència, generalment assassinats, comesos per membres masculins de la família contra membres femenins que es considera que han deshonrat la família. Segons l'organització internacional, els crims d'honor no són específics de cap religió ni es limiten a cap regió del món, tot i que sobretot els han tractat a Amèrica, Àsia, Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. Per tal de detectar aquest tipus de situacions són claus les alertes dels serveis socials i educatius per detectar canvis en el comportament, ja que no és habitual que siguin les mateixes víctimes les que denunciïn.

Cargando
No hay anuncios

Violència masclista invisibilitzada

En resposta a l'assassinat, el Consell de l'Advocacia Catalana va reclamar aquest dimarts a la Generalitat que reforcés el protocol en matèria de matrimonis forçats per erradicar la violència en aquest entorn. En un comunicat, els lletrats van lamentar que les dues noies haguessin estat víctimes "d'un acte cruel i intolerable, que suposa una flagrant violació dels drets humans". En aquest sentit, insten també el Govern a ampliar la prevenció envers la violència vinculada als matrimonis forçats, que la llei catalana ja considera en si mateixos un tipus de violència masclista en l'àmbit sociocomunitari.