La crisi del coronavirus duplica les sol·licituds d'ajut al lloguer a Palma
En un semestre s'ha tramitat gairebé la mateixa xifra d'expedients que durant tot el 2019
PalmaL'Oficina Antidesnonament (OAD) de l'Ajuntament de Palma ha experimentat un increment del 133% en el nombre de sol·licituds d'ajut al lloguer rebudes durant el primer semestre de 2020, en comparació amb el mateix període de 2019. Només durant aquest període es va registrar el mateix nombre d'expedients –atencions fetes per l'Ajuntament a les persones amb dificultats per pagar el lloguer– que durant tot el 2010. Mentre que de gener a juny de l'any passat hi va haver 191 atencions, enguany ja se n'han rebudes 446.
Aquest augment concentra les pitjors xifres en els mesos de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Els mesos d'abril i maig es van passar de tramitar una mitjana de 63,5 expedients el 2019 a 150 el 2020. Així mateix, entre l'1 d'abril i el 12 de juny es van atendre 1.905 cridades telefòniques, 704 de les quals tenien com a objectiu demanar informació sobre moratòria de lloguer.
Els treballadors socials de l'OAD s'encarreguen de donar aquests ajuts a càrrec del pressupost de l'àrea de Benestar Social. En total, entre març i juny, l'OAD ha tramitat ajudes per un valor de 113.498 euros, 99.004 dels quals es destinaren a ajudes per pagar rebuts pendents de lloguer.
Els barris més afectats per aquesta situació han estat els situats a la corona nord i llevant de l'Eixample de Palma, entre les Avingudes i la via de cintura. Pel que fa al perfil de demandant, el més freqüent és el de parella amb fills, seguit d'unitats de convivència monoparentals. Així mateix, les dones predominen com a titular d'expedients oberts amb una mitjana de 64% dels expedients oberts des del 2015. Aquesta xifra ha patit un increment també del 3% com a conseqüència de la crisi sanitària.
Una altra dada destacada d'aquest període és que s'han aconseguit aturar menys desnonaments i s'han arribat als mínims de mediacions i condonacions. En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha assenyalat que "aquesta baixada és preocupant, precisament en un moment especialment delicat per a molta gent". Per això, ha aprofitat per demanar a "la banca i als fons voltor que cedeixin els habitatges que tenen buits perquè les administracions els puguin oferir com a lloguer social".