Crit unitari dels metges per la "situació insostenible" de l'Atenció Primària a les Balears

Agrupacions professionals i sindicats alerten que s'està posant "en compromís la seguretat dels pacients"

Un centre de salut en una imatge d'arxiu.
17/11/2022
2 min

PalmaEls metges d'Atenció Primària tornen a encendre les alarmes per la situació "insostenible" que viuen els centres de salut a les Illes Balears. Després que aquest estiu els coordinadors de la majoria dels centres illencs enviassin una carta a la consellera Patrícia Gómez demanant solucions urgents a la precarietat de l'àrea, ara les associacions professionals de metges i sindicats mèdics han fet un crit unitari per denunciar una conjuntura, que consideren "alarmant".

"La manca de professionals i un pressupost just per a l'Atenció Primària fan que en aquests moments les plantilles de professionals estiguin fent feina en condicions inadequades, que posen en compromís la seguretat dels pacients i provoquen un intens desgast en els treballadors", ha denunciat el president del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB), el psiquiatre Carles Recasens. Ha alertat que està "en perill la qualitat assistencial a la ciutadania" i que els sanitaris pateixen un "gran malestar físic i emocional".

A banda del COMIB, en la compareixença, hi han estat els representants de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic), la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN) a les Illes, la delegació de la Sociedad Española de Médicos Generales i de Família (SEMG) a les Balears, l'Associació de Pediatria d'Atenció Primària de les Illes Balears (AppaIB) i el sindicat mèdic Simebal. Totes les entitats han signat una carta dirigida a la consellera de Salut en què proposen vuit mesures "urgents o immediates" per millorar la situació actual.

En concret, proposen un "increment real" del pressupost per a la Primària, adequar el nombre de targetes sanitàries a la mitjana estatal (1.500 targetes per metge de família i 1.000 per a pediatra com a màxim), escurçar els horaris dels centres de salut per la manca de professionals (entre setmana de 8 a 17 h), tenir agendes tancades amb un màxim de 25 consultes per dia i un mínim de 10 minuts per pacient) i que les urgències vagin "a altres dispositius assistencials creats amb aquest objectiu, dins o fora del mateix centre de salut".

Així mateix, també remarquen la necessitat de tirar endavant una "desburocratització efectiva" per tal que els metges no hagin de fer feines administratives que no són de la seva competència, garantir la substitució de les baixes o, si no es pot, compensar econòmicament "el sobreesforç ocasionat" per cobrir les absències i visibilitzar els professionals dels centres de salut. La proposta es va presentar la setmana passada i, segons Racasens, aquest matí la Conselleria de Salut s'ha compromès a convocar una reunió en els propers dies.

Cal recordar que la Conselleria té en marxa un pla de xoc per reforçar la Primària, i l'àrea tindrà un pressupost de 568,6 milions d'euros, 73,8 més que el 2022. Així i tot, el delegat de Simebal, Gorka Iriarte, ha defensat que les mesures "no són suficients" i ha insistit que cal actuar amb urgència perquè "el dia a dia és dramàtic".

stats