Societat07/01/2020

El Pla de cronicitat redueix un 50% les urgències i els ingressos dels malalts crònics avançats

La Conselleria ha identificat 13.720 pacients, un 30% del total d'aquest tipus de pacients

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaPatrícia Gómez, consellera de Salut, ha mostrat la seva satisfacció a la presentació dels resultats del Pla d'atenció a la cronicitat posat en marxa a final del 2016. "Anam en bona direcció", ha assenyalat Gómez. Durant aquests tres anys, la seva aplicació ha significat una reducció d'un 50% de les urgències i els ingressos dels malalts crònics avançats. El pla també ha permès identificar 13.720 pacients, que s'estima que són un 30% del total.

La consellera ha informat que el 90% de les persones de més de 65 anys de les Illes Balears té com a mínim una malaltia crònica. L'atenció a la cronicitat que ha abordat la Conselleria és la de les persones d'aquesta edat amb més de tres malalties complexes (diabetis, artrosi, obesitat, EPO, etc.). Amb relació als pacients crònics es diferencien els malalts crònics complexos dels avançats, perquè aquests darrers tenen el final de la vida més pròxim. Gràcies a aquest primer pla, els avançats han reduit a la meitat les seves visites a Urgències i els ingressos hospitalaris i un 20% menys de pacients amb malalties complexes han estat ingressats.

Cargando
No hay anuncios

Més visites a domicili i més formació

El principal objectiu d'aquest pla és que "les persones estiguin ateses a ca seva", segons ha assenyalat Juli Fuster, director general del Servei de Salut, qui, en aquest sentit, ha informat que el nombre de visites d'infermers a domicili s'ha incrementat un 41,2%.

Cargando
No hay anuncios

Segons la Conselleria, per tirar endavant el pla s'ha contractat nous professionals, tot i que no se n'ha concretat la xifra exacta. En aquest moment, s'ha format 2.354 professionals dels centres de salut i dels hospitals d'aguts. També és significatiu l'augment d'infermeres gestores. L'any 2016 n'hi havia 5 i acutalment n'hi ha 51. Aquestes persones, segons ha explicat Fuster, no només es preocupen de les necessitats sanitàries del pacient, sinó també de les seves mancances socials.

Fuster també ha explicat que s'ha cercat la col·laboració per promoure la figura del pacient actiu. Amb aquesta finalitat s'ha oferit formació a 150 professionals que formen pacients actius formadors. Actualment hi ha més de 100 pacients que tenen coneixement per fer que els malalts formin part de la gestió de la seva malaltia en sintonia amb els professionals.

Cargando
No hay anuncios

Els resultats de l'aplicació d'aquest pla formen part d'un estudi fet a 6.655 pacients. La subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Angèlica Miguélez, ha destacat els avanços aconseguits, i també ha lamentat que hi hagi mancances d'especialistes en geriatria, tot i que ha deixat clar que no és exclusiu de les Illes, que passa també a la Península. D'altra banda, ha remarcat que amb la formació que tenen els professionals sanitaris l'atenció és l'adient, i que enguany per primera vegada s'ha posat en marxa una unitat docent per formar un metge i dues infermeres. La subdirectora d'Atenció a la Cronicitat ha reconegut que per al futur centre sociosanitari per a malalts crònics ubicat a Son Dureta, creu que serien necessaris vuit metges nous d'aquesta especialitat tan complicada de cobrir.

Miguélez ha destacat que dins el pla que pretén millorar l'assistència a persones amb malalties cròniques s'ha aconseguit donar d'alta 40 persones que estaven a centres psiquiàtrics des de feia anys i també 36 pacients que també estaven als hospitals de manera pràcticament permanent.

Cargando
No hay anuncios

Unitats específiques

Els hospitals públics de les Balears disposen d’unitats de cronicitat específiques per abordar de manera integral l’atenció dels pacients. A l’Hospital Universitari Son Espases disposen de 24 llits; a l’Hospital Comarcal d’Inca, de 20; a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, de 20, i a l’Hospital de Manacor, de 14.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb les unitats de mitjana estada per a convalescència, rehabilitació i cures pal·liatives, el Servei de Salut disposa a Mallorca de 98 llits a l’Hospital General, 98 a l’Hospital Joan March, 25 a l’hospital Verge de la Salut, i a Sant Joan de Déu, integrat en la xarxa assistencial pública, disposa de 160 llits. A Menorca s’ha firmat un conveni per disposar de llits amb el Consell de Menorca, amb l'Ajuntament del Mercadal i amb una clínica privada, i a Eivissa s’ha planificat la unitat d’atenció intermèdia a l’antic Can Misses, i també es disposa de llits a través d’un conveni amb el Consell d’Eivissa.