Menorca

El CSIC publica un estudi sobre la producció i circulació de metall a Menorca durant l'Edat de Bronze

Les dades pretenen contribuir a la comprensió de les implicacions que va tenir per a les Illes i la Mediterrània la producció de metall en aquesta època

Un dels jaciments
ARA Balears
09/02/2023
2 min

PalmaEl Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat un estudi que aprofundeix en la producció metal·lúrgica en les societats de l'Edat de Bronze a Menorca. L'article, sota el nom Producción y circulación de metal en Menorca durante el periodo Naviforme: los talleres de Son Mercer de Baix (Ferreries) y Cala Blanca (Ciutadella) y algunos lingotes inéditos, ha estat publicat a la revista Trabajos de Prehistoria. Les dades pretenen contribuir a la comprensió dels espais de producció i de les formes de circulació del metall a Menorca i les implicacions per a les Illes i la Mediterrània durant el Bronze final.

"La prehistòria de les Illes, per la seva singularitat i monumentalitat, ha estat una de les abanderades de la ciència arqueològica a Espanya. Així, durant les darreres dècades, no han deixat de succeir-se troballes sobre alguns dels seus jaciments o objectes", ha assegurat el director de l'estudi, Pau Sureda.

En un comunicat del CSIC, expliquen que Sureda va realitzar un estudi sobre un conjunt material associat als dos únics tallers metal·lúrgics coneguts a tot l'Arxipèlag durant el període Naviforme (Edat de Bronze; ca. 1600-850 aC). Durant aquest temps, Sureda detalla que "es varen desenvolupar i consolidar pràctiques socials pròpies de les comunitats de les Illes, al marge de les dinàmiques històriques imperants a l'Europa continental".

La investigació posa el focus en dos jaciments de Menorca, el de Cala Blanca i Son Mercer de Baix, l'única en la qual, a més, es coneixen explotacions minerals de coure. "Hem aprofundit en diversos aspectes d'aquests tallers, com la seva cronologia, mitjançant diverses datacions de carboni 14 o la seva funcionalitat específica. A més, hem identificat i analitzat múltiples evidències de producció de metall i alguns lingots inèdits que permeten relacionar la producció de metall amb la seva circulació", assenyala Sureda.

En aquest sentit, entre les principals troballes destaca la gran homogeneïtat productiva i el predomini dels aliatges binaris de bronze a Son Mercer de Baix, amb produccions ceràmiques específiques. D'altra banda, a Cala Blanca es va registrar més diversitat en els aliatges i més heterogeneïtat en els tassons, reciclats d'altres activitats domèstiques per usar-los en els processos metal·lúrgics.

També es varen identificar produccions ternàries de Bronze emplomat en cronologies primerenques a Son Mercer de Baix i es va constatar la probable producció local i l'ús dels lingots de tipus pa petit, que varen poder servir també per proveir les xarxes locals i regionals d'intercanvis metal·lúrgics, i abastar així de coure el conjunt de l'Arxipèlag.

stats