Els cucs cavernícoles de Mallorca que valen un premi
Es tracta del descobriment d'una nova espècie
PalmaEl V Concurs de Divulgació Científica de la Universitat de les Illes Balears ja té guanyadors. L'article Històries de cucs cavernícoles, de María Capa Corrales, professora del departament de Biologia i coordinadora del Centre Balear de Biodiversitat de la UIB, i Daniel Martín Sintes, investigador del CSIC al Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), ha estat triat pel jurat d'aquest concurs entre els 24 treballs que optaven al premi de 1.000 euros.
L'article relata el descobriment casual d'una nova espècie i desconeguda del grup dels cucs escatosos (Polynoidae), anomenats així per les escates que protegeixen el seu dors. El Pollentia Perezi, diferent de tots els descrits fins a la data, rep el nom del gènere en homenatge a l'antiga ciutat romana del terme d'Alcúdia i al submarinista que el va descobrir en una cova càrstica del nord de Mallorca.
Els autors expliquen que l'ADN va revelar que els seus parents més pròxims viuen en un abisme de l'oceà Pacífic i en la plataforma continental de l'Antàrtida, la qual cosa el converteix en un "fòssil vivent", membre d'una estirp poc diversa pròpia ambients freds i foscos. La troballa va plantejar noves preguntes que han obert la porta a un nou projecte científic per explorar altres coves a la recerca de biodiversitat desconeguda, amb el qual ja s'han trobat altres anèl·lids de diverses famílies, com els cucs vento (Sabellidae), plomall (Serpulidae) i espagueti (Terebellidae), entre d'altres.
La resta d'articles finalistes del V Concurs de Divulgació Científica han estat els següents:
- Existeixen probiòtics per a les plantes?, d’Elena Baraza.
- Em creuràs si no t'ho dic?, de Maria Magdalena Payeras (autora principal).
- Arqueòlegs del cervell: descomponem els engranatges de la memòria, d’Antònia Siquier.
- Trencam el silenci del dolor a través de la IA, d’Álvaro Sabater (autor principal).