Cues de mitja hora per votar a la consulta del monument franquista de Tortosa

L'Ajuntament s'ha vist desbordat per la participació i ha hagut de posar més urnes a alguns col·legis. Fins a la una del migdia ja han votat 2.750 persones, un 9,66% del total d'electors

Cues de mitja hora per votar
Roser Royo
28/05/2016
3 min

TortosaDia de sol i calor avui a Tortosa. Potser això ha afavorit la participació ciutadana a l'hora d'anar a votar en la consulta no vinculant sobre el monument a la Batalla de l'Ebre que Franco va inaugurar fa prop de 50 anys al mig del riu. A les nou del matí, s'han obert els 11 col·legis electorals, amb una mesa per col·legi, i s'han començat a formar les primeres cues, que han arribat a sobrepassar la mitja hora al Centre Cívic de Ferreries o a l'Auditori Felip Pedrell, fins al punt que cap al migdia l'Ajuntament ha optat per posar una urna més en aquests dos col·legis i en el que s'ha habilitat a l'edifici de l'Ajuntament, per fer més fluida la votació. Fins a la una del migdia havien votat 2.750 persones, un 9,66% dels 28.466 tortosins que estaven cridats a fer-ho, els més grans de 16 anys. L'alcalde, Ferran Bel, que ha votat al Museu de Tortosa, també ha hagut de fer cua, i ha valorat positivament la participació. "No ho podem comparar amb altres votacions perquè és la primera vegada que fem una consulta en dissabte", ha assenyalat precisant que tot plegat denota que "la gent tenia ganes d'opinar sobre aquest tema".

Per contra, Josep Maria Royo, de l'associació ebrenca La Saó, que treballa en temes de recuperació de la memòria històrica i que s'ha acreditat com a entitat observadora de la consulta de Tortosa, ha lamentat la falta de previsió de l'Ajuntament. "Hem pogut veure com alguna gent farta d'esperar ha girat cua i ha marxat", ha assenyalat Royo. "L'Ajuntament ha fet una estimació infravalorada de la consulta. Ho demostra aquesta important participació tot i que pràcticament no s'ha fet cap campanya".

Als col·legis electorals, han acudit a dipositar el vot gent de totes les edats i famílies senceres amb nens petits. Gaspar Estupinyà té 80 anys i diu que ha anat a votar per mantenir-lo. "És una obra que tenim aquí a Tortosa i si hem de començar a treure tot el que va fer Franco que treguin també els pantans", assenyala convençut, però una mica cansat de fer cua a l'Auditori Felip Pedrell. "Si el problema per treure'l són els diners, fem una col·lecta entre tots els tortosins i traguem-lo. De monument així no n'hi ha cap més en cap lloc d'Europa. És un monument que exalta el dictador i el feixisme", apunta Maite Jaca, de 68 anys. "Jo vull que es quedi, bàsicament perquè és història i de patiment n'hi va haver als dos bàndols", opina Maria Marc, de 18 anys. "És un tema que s'hauria d'haver resolt en petit comitè, sense una consulta que ens ha posat al focus mediàtic. Se'ns ha maltractat i s'ha parlat de Tortosa com un reducte del franquisme, quan això no és així", apunta Josep Baubí, periodista i actualment president de la Federació de Veïns de Tortosa. "Espero que sigui quin sigui el resultat es respecti des de la resta del país", afegeix.

Aquesta nit, es sabrà el resultat. Després de les vuit del vespre començarà el recompte i es coneixerà si els tortosins han optat pel manteniment, reinterpretació i contextualització del monument franquista, o bé per retirar-lo i museïtzar-lo. Tot i que la consulta no és vinculant, hi ha el compromís polític d'acatar-la i implementar-la dins l'actual mandat municipal, sense saber tampoc com es posarà a la pràctica cap de les dues opcions votades. Mentrestant, els turistes continuaran fent-se fotos en família davant la gran massa de ferro de 45 metres d'alçada plantada al mig del riu. Aquest matí n'hem pogut veure uns quants, aliens això sí a la consulta.

stats