Coes, nervis i reggaeton matinal: comença el curs 2023-2024

159.905 alumnes, 1.711 més que l’any passat, tornen aquest dilluns a les aules de les Balears

L'inici de curs ha estat marcat per les cares de son i els nirvis
4 min

PalmaDes de les 8 h del dematí, riuades de nins i nines han circulat pels carrers del barri de Foners de Palma en direcció als quatre centres que, en un petit radi, cobreixen la zona: el CC Sant Francesc, el CC Sant Agustí, el CEIP Escola Graduada i el CEIP Alexandre Rosselló. La Policia Local vigilava la zona i el trànsit ha discorregut amb bastanta fluïdesa, sota pena de multa o d'avís seriós. Avui, més de 159.000 alumnes tornen a les aules i, com cada any, el primer dia és el que genera més expectació, tant entre els pares i mares com entre els estudiants. La Conselleria d'Educació i Universitats ha assenyalat que el curs ha començat "sense incidents".

Just eren les 8.10 h del matí quan en Braulio anava amb el seu fill pel carrer dels Socors en direcció a l'escola (CEIP Escola Graduada). Ells eren els únics que caminaven per la via, amb l'altaveu del mòbil fent sonar música de reggaeton. Tot plegat, en un entorn d'edificis antics, oferia una imatge molt fílmica, una clara processó musical cap al coneixement. El nin, que té quatre anys, anava amb una motxilla més gran que la seva esquena. "És nova, ha costat 60 euros i volem que li duri un parell d'anys", confessa el pare. El petit, per la seva banda, tímid però content, amb un simple gest d'ulls i una rialla, mostrava la seva alegria per començar el curs. "Duu 15 dies molt pesadet, que volia veure els amics, que volia els amics. Idò au, ara ja els veurà", explica rient en Braulio.

350 euros en roba "de batalla"

Davant el centre, una coa de 25 metres de pares i nins esperant per entrar. Per evitar aglomeracions, l'escola ha facilitat l'accés per tres portes diferents. Cap crit, algun infant nerviós. Però, en general, màxima tranquil·litat i converses amb veu baixa, tant entre els nins com entre els pares, alguns d'ells amb cara sincera de tenir ganes que comenci l'escola. Només un nin plorava, però era per gelosia cap al seu germà, que menjava un dolç que ell no tenia. En aquest centre, amb una població estudiantil de família obrera, la tornada als centres és també la tornada a les despeses. "En material escolar, hem gastat poc. El gros se l'ha enduit la roba. Les dues (filles) han crescut i ja res no els va bé", explica Maria, mare. "350 euros aproximadament. Hem comprat roba de batalla, amb l'esperança que duri fins que ja no els vagi bé", reconeix.

Un pare acompanya el seu fill a l'escola, durant el primer dia de curs a les Balears.

A escassos metres de Sa Graduada, just davant del CC Sant Agustí, alguns pares i mares (no molts) acompanyaven els fills a l'escola. Alguns d'ells, càmera en mà, immortalitzaven el moment. Just davant del centre, un policia local regulava el trànsit, per evitar aglomeracions de vehicles dels pares dels dos centres educatius. A l'altra banda de les Avingudes, prop del parc Krekovic, hi ha el CEIP Alexandre Rosselló (antic Finestres Verdes). Un centre amb una població acadèmica molt multicultural, que esperava també que s'obrissin les portes del centre. Un grup de mares comentava la jugada. "Va bé que comenci l'escola, perquè la padrina ja és gran, i necessita descans, però ca seva és lluny, i no el podrà venir a cercar en acabar. Son pare i jo no sé com ho farem", es preguntava. "Jo fins a l'octubre estic de vacances i podré venir a cercar la meva filla, però a partir de llavors li hauré de cercar alguna extraescolar a la qual pugui anar caminant, que estigui a prop, fins que jo acabi la feina", responia una de les interlocutores.

Alumnes desapareguts

Al CEIP El Terreno tant els docents com els nins i nines han arribat a l'escola "amb molta il·lusió", explica Lluna Alacid, directors. Entre les 8.30 h i les 9.15 s'ha fet el procés de benvinguda. "Som un centre amb molta mobilitat, i això fa que entre finals del curs passat i ara hàgim sumat moltes matrícules, és per això que ens centram molt a acollir-los de la millor manera possible", exposa. Poli Sansó, directora del CEIP Guillem Frontera Pascual, té una percepció semblant a Alacid. "Ha anat tot molt bé, amb els nins i nines amb moltes ganes de tornar a la rutina, i pares molt emocionats".

Pares i mares esperen per entrar a l'escola, durant el primer dia del curs 2023-2024.

Més enllà de Palma, a Santa Ponça, el CEIP Ses Rotes Velles ha iniciat el curs amb normalitat, o més ben dit, amb els petits incidents que es repeteixen any rere any. "Hi ha algun alumne que no ha vingut i que els companys ens diuen que ja no viu a Mallorca", explica Joana Maria Mas, directora del centre. Una altra situació habitual és de famílies que duen el fill sense matricular, perquè "desconeixen que ho han de fer a l'oficina d'escolarització. Per tant, no estan oficialment matriculats". També es dona el cas de nous alumnes amb pares separats "amb mala relació entre ells i que no es posen d'acord per signar els permisos", explica Mas. I, finalment, pares i mares que, com que no entenen cap dels dos idiomes oficials, desconeixen els horaris del centre, de menjador, així com de les activitats extraescolars que s'ofereixen a l'escola.

stats