Cultivar cànnabis amb altes concentracions de CO2 per a usos medicinals, un dels projectes de la UIB
La investigació es fa en el marc d'un acord de col·laboració amb l'empresa Bio Island XXI, i és la primera autoritzada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris
PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) està fent feina en un projecte que investiga la millora dels cultius de cànnabis mitjançant la concentració elevada de CO2 amb l'objectiu de produir cannabinoides d'alta qualitat que tinguin finalitats medicinals. Segons ha recollit Europa Press, el projecte es fa en el marc d'un acord de col·laboració amb l'empresa Bio Island XXI, i és el primer autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) per cultivar cànnabis amb finalitats d'investigació científica a les Illes.
La iniciativa avalua el potencial productiu de dues varietats millorades genèticament de Cannabis sativa per a la producció de cannabidiol (CBD) per a usos medicinals, i consta de dues fases. La primera, que ja ha acabat, durant la qual els investigadors del grup Plantmed varen fer créixer plantes dels dos genotips dins del nou hivernacle de bioseguretat del campus de la UIB. D'aquesta manera, el cultiu es va fer optimitzant les condicions tèrmiques, lumíniques i de fertilització mineral en les necessitats específiques d'aquestes varietats. A banda dels genotips estudiats, un component innovador de l'estudi va ser l'aplicació de dos tractaments de fertilització carbònica, un a 450 ppm (part per milió) de CO2 (corresponent a la concentració actual de CO2 atmosfèric) i l'altre a 900 ppm.
Les plantes capturen el CO2 de l'atmosfera a través d'uns orificis situats a les fulles, que es diuen estomes. Una vegada en el teixit foliar, el CO2 s'utilitza durant el procés fotosintètic per a la producció de carbohidrats, que constitueixen la base del creixement i de la producció vegetal. Els resultats preliminars indiquen que les plantes de cànnabis presenten una alta capacitat d'aclimatació fotosintètica a l'elevat CO2, ja que activen una sèrie de processos fisiològics i metabòlics que condueixen a una major eficiència de l'ús de l'aigua i dels nutrients. A més, s'ha pogut comprovar que aquesta situació repercuteix en un estalvi d'aigua i nutrients per unitat de biomassa produïda.
Segons la UIB, es tracta d'informació valuosa per a la optimització productiva de varietats d'alt CBD i també amb vista a comprendre com les plantes respondran a les elevades concentracions de CO2 atmosfèric en un futur pròxim. D'aquesta primera fase, queda pendent l'anàlisi del transcriptoma, que aportarà informació sobre quins gens són responsables de l'aclimatació en un CO2 elevat.
Segona fase de la investigació
La segona fase del projecte es durà a terme pròximament en el laboratori FI-TRACE, liderat pel catedràtic del Departament de Química, el doctor Manel Miró, i consistirà en la quantificació del perfil de cannabinoides de les flors mostrejades en la primera fase. Aquesta quantificació es farà mitjançant tecnologia HPLC i permetrà conèixer quins composts amb potencial medicinal han produït les plantes de cànnabis i si el tractament de fertilització carbònica ha suposat un canvi en la producció d'aquests components.