Els curs comença amb 161.088 alumnes i un nombre rècord de professors

Hi haurà 14.005 docents a l'escola pública, 688 més, mentre que els concertats en sumaran 81

Una aula d'una escola
4 min

PalmaEl curs escolar començarà amb 161.088 alumnes (1.183 més), 14.005 professors als centres públics (688 més) i 81 més a la concertada, fins a arribar a 4.579. "És un nombre rècord de professionals", ha assegurat el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera. També s'ha augmentat el nombre d'orientadors educatius de la pública, fins a 435 (71 més). Enguany, el nombre d'auxiliars terapèutics (AT) dels centres públics ascendirà a 382 (61 més) i hi haurà 30 persones més als equips d'Atenció Primerenca.

Els centres concertats també tindran un increment de la dotació i disposaran de 38 AT més, sumaran 20 orientadors i incorporaran 36 psicòlegs per atendre els alumnes de Secundària. Els concertats que tinguin menys de 100 alumnes en aquesta etapa tindran psicòleg un dia a la setmana; entre 100 i 450 en tindran dos dies i els que en tinguin més de 450 disposaran dels psicòleg tres dies a la setmana.

Cal recordar que aquest curs els instituts públics i els Centres Integrats de Formació Professional (CIFP) rebran l'atenció de 39 psicòlegs. El temps que dedicaran a cada centre dependrà de la mida d'aquest, de manera que cada professional estarà tres jornades a un institut i dues a un altre. Malgrat que pràcticament hi ha igualtat entre la dotació que rebran els concertats (36 psicolègs) i els públics (39), el nombre d'alumnes matriculats als segons és substancialment superior.

154 aules modulars

Com va avançar l'ARA Balears, el curs escolar començarà amb 154 aules modulars, les mateixes amb què ho va fer el curs passat, segons explica la Conselleria d'Educació. D'aquestes, 128 seran a Mallorca (dues menys); tres, a Menorca (una menys); 14, a Eivissa (tres més); i 9, a Formentera, que es manté igual. A Menorca es retira una classe de l'IES Biel Martí, i a Eivissa se'n posa una a l'IES Quartó de Portmany, una a l'IES Algarb i una a l'IES Sa Colomina, per atendre l'increment de la població acadèmica.

Ara per ara hi ha 67 obres menors en marxa, però el gerent de l'IBISEC, Marco Alarcón, ha assegurat que no interferiran en el dia a dia dels centres. El curs 2024-2025 es posen en marxa els nous CEIP de Campos i Inca i les ampliacions del CEIP Blai Bonet, de Santanyí, i el CEIP Rosa dels Vents, de la Colònia de Sant Pere, al municipi d'Artà; a més, durant el curs escolar, l'IBISEC continuarà l'execució de les obres de construcció del nou CEIP de Caimari, el del Mercadal, a Menorca, el Palma B i les ampliacions del CEIP Sant Miquel, a Sant Llorenç des Cardassar; l'IES La Ribera, de Palma; l'IES Damià Huguet, de Campos; el CEIP Fornalutx; el CEIP Pere Cerdà, de Sóller; els CEIP Costa i Llobera, de Pòrtol i de Pollença, i el CEIPIESO Joan Miró, de Palma.

72 milions en obra major

Juntament amb les obres de nous centres i les d'ampliacions, més orientades a la creació de places escolars i habilitació de nous espais, l'IBISEC també té en marxa altres obres majors de reforma i millora dels centres escolars com és la reforma dels banys del CEIP Verge de Lluc, de Palma, i les millores del voladís del CEIP de Pràctiques, de Palma, els paviments dels CEIP Es Vivero, de Palma, i Joan Mas, de Pollença, i la redistribució d'espais del CEIPIESO Aurora Picornell, de Palma. En total són 36 actuacions repartides per totes les illes, les quals ascendeixen a més de 72 milions d'euros.

També s'actua en la millora de l'eficiència energètica amb la millora de calefaccions i climatitzacions i els canvis de fusteries i cobertes i d'instal·lacions elèctriques. Totes aquestes accions estan incloses en les 103 actuacions que l'IBISEC té en execució, entre obres majors i obres menors. Cal recordar que Educació ha presentat el seu Pla d'infraestructures educatives, a les que destinarà 600 milions d'euros, que es destinaran a la construcció de 77 centres nous, 60 ampliacions i 158 actuacions de reforma als edificis educatius a deu anys vista. Amb el Pla es preveu eliminar les aules modulars dels centres educatius, que són 154, exactament la mateixa quantitat que el curs anterior.

Més places 0-3

Pel que fa a les places 0-3, aquest dilluns s'obre el període extraordinari per sol·licitar una de les 299 noves places que s'han creat recentment a Palma, Campos, Costitx, Santanyí i Formentera. El procés extraordinari per optar a aquestes places estarà obert fins al dilluns 16 de setembre i els alumnes que obtinguin plaça podran fer la matrícula del 25 al 31 d'octubre per incorporar-se als centres a principis de novembre. En aquest nou procés d'escolarització extraordinari hi poden participar tant els alumnes que no es varen presentar o no obtingueren plaça al procés anterior com els que, tot i tenir una plaça, volen sol·licitar-ne una de nova per canviar de centre. Les 299 places noves se sumaran a les 12.140 places de 0 a 3 anys que hi ha al curs 2024-2025, les quals s'han de repartir entre els 221 centres de primer cicle d'educació Infantil que hi ha a les Illes Balears.

Paral·lelament, des de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa es fa feina en la creació de noves places de 0 a 3 anys, tant a través de la línia d'ajuts amb fons europeus per a la creació de places públiques com la d'ampliació i reconversió de places de centres privats. A partir d'ara, tots els centres d'educació Infantil i Primària (CEIP) que construeixi la Conselleria duran incorporats el primer cicle d'educació Infantil o edificis annexos de tota l'etapa d'educació Infantil.

stats