Carlos Enrique Bayo: “En el cas Cursach es copia l’estratègia Villarejo per destruir tota una causa”
Periodista de 'Público'
PalmaCarlos Enrique Bayo investiga des de Público, el diari que dirigí quatre anys. Al juny del 2016, destapà unes converses entre el ministre d’Interior, Fernández Díaz, i el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que evidenciaren el joc brut de les altes esferes de l’Estat per fer caure determinats polítics catalans a través de filtracions a certs mitjans i Bayo es consagrà per complet a la investigació. A poc a poc afloraven els tentacles de les ‘clavegueres d’Interior’. I en va venir a xerrar divendres a l’IES Bendinat al costat de l'extinent Luis Gonzalo Segura, en un acte titulat ‘Parlem de corrupció’, organitzat per 'Sí Se Puede Calvià'.
Després d’investigar durant anys la corrupció, a quina conclusió heu arribat?
El franquisme es torba molt a acabar. Al gener del 2015 vàrem publicar el primer titular sobre [l’excomissari de la Policia Nacional] José Manuel Villarejo, la font principal de moltes exclusives que en realitat eren falsetats i muntatges elaborats a la cúpula del cos policial, nodrint diversos mitjans de comunicació. La major part dels fiscals d’Anticorrupció han intentat perseguir la corrupció d’Interior, però molts han estat curtcircuitats des d'aquesta cúpula amb l'aleshores comissari Eugenio Pino, el secretari d’Estat d’Interior Paco Martínez, el ministre d’Interior Jorge Fernández-Díaz, el director general de la Policia Javier Cosidó, ... Tot això procedeix directament de les estructures policials i judicials que estaven en vigor durant el franquisme. A l’àmbit judicial, l’Audiència Nacional es nodreix dels magistrats que estaven al Tribunal d’Ordre Públic. Els mateixos que dictaven sentències de mort durant la dictadura després dictaven sentències sobre la democràcia. Molts d’aquests han mort, però s’ha mantingut l’estructura de promoció interna. I per això el Tribunal Suprem és una de les institucions més reaccionàries i dretistes que hi ha hagut a Espanya.
Veu coincidències entre les clavegueres d’Interior i el cas Cursach?
És el mateix modus operandi, un calc a escala insular del que feia Villarejo. Entre els serveis que oferia als seus clients multimilionaris, hi havia la destrucció de les causes judicials que podien incriminar-los obtenint proves que poguessin invalidar i aconseguir la nul·litat de la instrucció jurídica. És el que està passant amb el cas Cursach: s’incriminen els policies que investigaven l’empresari i els aparten del cas. Quan Assumptes Interns de la Policia Nacional dirigida per Marcelino Martín Blas comença a descobrir la corrupció dins el cos, s’engega tota una estratègia per desacreditar-lo. I això ho fa Villarejo, com s’està demostrant ara, i com vàrem publicar nosaltres fa quatre anys.
Per què arriscar-se d’aquesta manera?
Perquè el que s’amaga al darrere és el blanqueig d’altíssim nivell dels amos de les clavegueres, els multimilionaris, els propietaris de les grans corporacions i algunes persones de l’entorn del rei emèrit. Com ho fan? Graven a qui està investigant, en aquest cas Martín Blas, i l’inspector Rubén López. Després, manipulen, fragmenten i fan un muntatge amb aquesta gravació per tal que sembli que xerren sobre com fabriquen proves. I aleshores ho filtren als mitjans de comunicació per invalidar la investigació. Et sona? En el cas Cursach s’està copiant l’estratègia de Villarejo per destruir tota una causa.
Com veu el cas Cursach des de fora de Mallorca, tenint en compte que les informacions que es publiquen són sovint contradictòries?
Hi ha dues versions. Una és la dels investigadors i l’altra la dels investigats. Una és la dels testimonis protegits i l’altra és la dels advocats de Cursach. Una és la del Diario de Mallorca i l’altra és la del diari Última Hora. És evident que el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i els agents del Grup de Blanqueig de Capital varen fer comentaris i afirmacions totalment temeraris i reprovables en un grup de WhatsApp. Però que això invalidi cinc anys d’investigacions i milers de folis de proves materials, àudios, vídeos sobre gravíssims delictes com el narcotràfic, les coaccions o el tràfic de dones… Entre el 2009 i el 2010, la Policia d’Assumptes Interns va estar investigant una trama de la Policia Nacional amb la implicació de caps policials de les Balears, però no varen aconseguir reunir prou proves perquè tenien grans protectors a la cúpula de les clavegueres. Però tot això està en procés de desmantellament i si ara s’investiga sortirà tot a la llum.
Com veu les eleccions?
En aquestes eleccions s’hi juga moltíssim amb les clavegueres. El ministre Fernando Grande-Marlaska diu que s’ha posat a netejar-les, però puc enumerar i anomenar els qui continuen mantenint-se a la seva cúpula. No les han netejades del tot, però si el govern actual continua, es podria aconseguir.