Societat20/03/2015

L'Estat retira el control dels fons de formació als agents socials per "lluitar contra el frau"

Patronal i sindicats assessoraran sobre els plans dels cursos, però no gestionaran els diners per evitar "irregularitats", anuncia la ministra de Treball

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres la reforma de la formació. Un reial decret llei amb què, segons la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, es busca millorar l'accés a llocs de treball de qualitat i dotar el sistema d'una major transparència per "evitar nous casos de frau" en impartir els cursos. El principal canvi d'aquesta reforma és que es retira la gestió dels diners dels cursos als agents socials. Una mesura que sindicats i patronal han condemnat vivament. Després de més de mig any de negociacions, el govern espanyol finalment ha cedit als agents socials la capacitat d'assessorar sobre la planificació dels cursos, però no pas en el control dels fons.

Cap a una formació vigilada i de lliure competència

La ministra de Treball, Fátima Báñez, ha promès "tolerància zero" contra el frau perquè "cada euro que es dediqui a formació vagi a formació", enviant una senyal a Andalusia després de l'escàndol per frau massiu en els cursos. D'acord amb l'esborrany del reial decret -a l'espera de la publicació oficial en el BOE prevista per dilluns-, "els agents socials deixen de participar en la gestió dels fons i en impartir la formació, com ho feien fins a data d'avui, deixant aquest paper a les entitats que imparteixen formació professional i que desenvoluparan aquesta tasca en un nou entorn més competitiu".

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, s'obren els cursos a la lliure competència de les acadèmies, que rebran tan sols de forma anticipada un 25% del cost del curs, quan fins ara era del 100%. Báñez ha insistit que aquesta mesura s'ha pres per "evitar irregularitats en moltes comunitats autònomes en el passat".

Sancions de fins a cinc anys

Cargando
No hay anuncios

A tall d'exemple, la ministra de Treball ha recordat que amb l'anterior sistema el Tribunal de Comptes va detectar el 2014 que una persona va arribar a fer fins a 150 cursos de formació en un any. "Això ara ho detectarà el sistema a temps real", ha assenyalat.

S'impulsen aixi sancions per a les empreses que "ho facin malament": durant cinc anys no tindran recursos del sistema per seguir fent la formació en el futur. Tot i l'oposició ferma de la patronal a la reforma, Báñez ha defensat que és més "flexible" pi que en última instància permet a les empreses escollir a qui encarreguen els seus cursos de formació per a la seva plantilla, a més d'abolir el mínim de sis hores per curs que hi havia fins ara per obtenir una bonificació.