Ciència i Medi Ambient

D'escarabats a orugues: les espècies d'insectes invasores més abudants a les Balears

L'arribada d'aquests animals al·lòctons té impactes econòmics i socioculturals

L'escarabat negre que fa galeries dins els garrovers
2 min

La vespa asiàtica (Vespa neglutina nigrithorax), l'escarabat negre (Xylosandrus compactus), l'oruga del boj (Cydalima perspectalis) i la papallona del garbelló ( Paysandisia archon-Real) encapçalen la llista de les espècies invasores d'insectes amb més presència a les Balears. La vespa asiàtica –es distingeix fàcilment perquè el seu tòrax és color negre amb línies de color groc– va arribar a les Illes el 2015 procedent d'Itàlia. L'any 2018 s'havia trobat el darrer niu que es va trobar a Mallorca –l'única illa de l'Arxipèlag on s'havia detectat–, i el Govern va donar l'espècie invasora per liquidada a les Balears el 2020 –les Illes varen ser el primer territori europeu a aconseguir-ho. Però el 2021 s'hi va tornar a detectar la seva presència, procedent de Catalunya. Ara bé, les quatre vespes asiàtiques que es varen trobar a Marratxí el juliol de 2021 eren mascles estèrils.

"Sabíem que no trobaríem cap niu de vespa asiàtica l'any següent perquè són espècies anuals", explica a l'ARA Balears la doctora en Biologia i professora de la UIB, Mar Leza. Les coses no han anat tan bé des de llavors, perquè en 2024, s'han detectat molts de nius a la Serra de Tramuntana, Palma, Andratx, Inca i Caimari. "Esperam que aprovin un projecte per analitzar d'on ve i per on ha entrat", apunta Leza. Aquesta espècie és depredadora i té impactes en l'apicultura perquè "necessita insectes per menjar".

Per altra banda, Leza recalca que la col·laboració ciutadana en la detecció de la vespa asiàtica va ser bàsica. Les persones que l'identificaven enviaven fotografies a través de Vespapp, una aplicació que la UIB va crear a finals de 2015 per controlar aquesta espècie. Aquesta mateixa setmana, la UIB ha ampliat el focus a 24 espècies invasores amb la creació d'Invasapp, una iniciativa de ciència ciutadana que contribueix a detectar-les i combatre-les.

El segon lloc de la llista d'espècies invasores d'insectes més present a les Illes l'ocupa l'escarabat negre. La primera detecció d'aquesta espècie que es va fer a Espanya va ser a Andratx. Segons apunta Leza, és difícil d'identificar perquè és "molt petit i silenciós". "No es veu, fa galeries dins dels garrovers i transporta un fong que els pot arribar a matar", continua. "Molta gent fa el canvi de l'ametller al garrover perquè els que tenen estan infectats de xylella fastidiosa i ara el garrover té això", lamenta.

En tercer lloc, està l'oruga del boj. Aquest insecte té un impacte sobre el boj, una espècie endèmica de les Balears i d'especial protecció. En darrer lloc, hi ha la papallona del garbelló, que també té un impacte important en la biodiversitat, a més de conseqüències culturals i econòmiques perquè amb aquesta planta s'elaboren molts productes de la cultura mallorquina.

stats