Societat 19/08/2024

La DANA deixa Alaior sense platges en ple agost

L’Ajuntament espera el resultat de les analítiques per poder reobrir el bany a Son Bou, mentre avalua com recuperar Cala en Porter on la mar ha tornat del color de la terra fins ben endins

David Marquès
3 min
Cala en Porter tancada per la DANA

CiutadellaAlaior, l’únic municipi de Menorca que des de fa uns anys es promociona amb estand propi a la fira turística de Madrid (Fitur), és aquests dies el més perjudicat a escala turística per la DANA que la setmana passada colpejà fort el centre de l’illa.

La platja de Cala en Porter ha quedat arrasada per l’embat del torrent i manté hissada la bandera vermella de prohibició al bany des de divendres matí. Fins ben endins, la mar té el color de la terra. La veïna cala de Son Bou, la més gran i amb la urbanització més extensa de Menorca, també en pateix les conseqüències gairebé des del primer moment. Va quedar buida de banyistes des del mateix dia de les inundacions i, quan aquests tornaren amb la millora del temps, l’Ajuntament també la tancà davant el risc que l’aigua del torrent que desemboca a la mar pugui contenir “valors inadequats per a la salut”.

Aquest dilluns mateix s’han agafat analítiques de l’aigua i s’espera disposar dels resultats, com a tard, demà matí. El batle José Luis Benejam crida a la sensibilització ciutadana i espera un canvi en els corrents de la mar per poder reobrir les platges el més prest que es pugui. “Tothom entén que la salut és el primer. El temporal ha tingut molts terribles efectes i aquest n'és un”, afirma.

Però els empresaris de les zones turístiques afectades no ho veuen tan clar. “Entre una cosa i l’altra, ja fa cinc dies que estam així. Pel que fa als dos primers, era comprensible, per la situació d’alerta, però ara ja ho veim excessiu”, diu Luis Antonio, propietari d’un dels tres xibius de platja a Son Bou. “Com poden posar la bandera vermella a la platja sense tenir-ne una analítica? S’estan sobrepassant”.

El responsable de Ses Grulles diu entendre que els serveis públics “estiguin desbordats, però lamentam que no se’ns hagi informat directament, quan estam suportant unes pèrdues substancials en el que havia de ser el millor cap de setmana de l’any. Quan n'havia de facturar 15, només me n'estan entrant tres i haurien de ser conscients de la nostra indefensió. El perjudici econòmic és molt gran”.

A Charo, filla del propietari del restaurant Casa Andrés de la mateixa urbanització, li acaben d’anul·lar una taula per sis. “Ens han dit que finalment no vindran a dinar perquè no poden anar a la platja, i ho entenem. Si no et pots quedar a nedar és més difícil que després cerquis un lloc on dinar”, comenta. Charo lamenta haver-ho de saber “pels clients i no per l’Administració” i parla amb altres empresaris “si convé fer cap reclamació a l’Ajuntament”.

A Cala en Porter la recuperació de la platja no depèn només d’una analítica. Tota l’arena està anegada i plena de branques i arbres que la força del torrent va arrossegar fins aquí. Els més de 130 litres que van caure en poc temps se'n va portar les 40 gandules, els 20 para-sols i tots els serveis de platja, així com la torre de vigilància dels socorristes.

El concessionari assegura que mai no havia vist res semblant en els 40 anys que hi ha fet feina. Els dos restaurants situats ben davant la platja tampoc no han tornat a tenir gairebé clients des de llavors. També a la tenda de souvenirs situada en la baixada a la platja han deixat de vendre flotadors i tovalloles.

Només a restaurants com Sa Païssa, a la zona alta de la urbanització, les conseqüències són menors. “És agost i tenim gent. Per sort, no estam en la mateixa situació dels negocis de baix”, diu Álex, el propietari.

Els batles d’Alaior i el Migjorn Gran s’han unit per reclamar a la Conselleria de la Mar del Govern balear que actuï amb urgència i faci net almenys dues vegades a l’any el torrent de Torre Solí, ja que el seu desbordament ha negat la zona d’horts i cases del Plans, ha tallat la carretera cap a Son Bou i ha deixat el Migjorn Gran sense aquesta connexió directa amb la general i la resta de pobles de l’illa.

Operaris i tècnics del Consell ajuden avui a posar formigó en els trams malmesos de la carretera de Torre Solí per poder reobrir-la a la circulació, com a tard, demà matí. Mentrestant, avaluen juntament amb tècnics municipals l’estat del Camí de Tramuntana, al Mercadal, l’altra via que, cinc dies després, encara roman tancada al trànsit.

Ciutadella va ser l’únic municipi que, en disposar d’un pla d’emergències propi, va poder actuar de forma preventiva i va tancar les platges i les zones de perill abans del pas de la DANA.

stats