Les tempestes a les Balears
Societat 15/08/2024

La DANA copeja amb força Menorca: "Mai no havia vist una cosa així"

La pluja desborda el torrent del Mercadal, talla quatre carreteres i obliga la Guàrdia Civil a rescatar una família atrapada en un cotxe a Alaior

David Marquès
2 min

MaóLa DANA copeja amb força aquest dijous capvespre el centre de Menorca, on s’ha desbordat el torrent del Mercadal i almenys quatre carreteres estan tancades al trànsit.

Una imponent tromba d’aigua ha desbordat a primera hora del capvespre el torrent del Mercadal, on no s'atura de ploure, i ha convertit els carrers del poble en un perillós riu que s'ho endú tot al seu pas.

Els danys són quantiosos en els cotxes estacionats i en el mobiliari urbà i són nombroses les cases anegades que s’han inundat. El batle, Joan Palliser, diu que desconeix l’abast real de la tempesta i com ha afectat el cim del Toro.

La pluja ha obligat a tallar el trànsit entre es Mercadal i Fornells, que ha quedat aïllat.

L’altra població del centre de Menorca, Alaior, també pateix els efectes de la forta tempesta, que ha descarregat almenys 130 litres per metre quadrat en poc temps.

La brigada de carreteres del Consell ha hagut de tallar totes les carreteres d’accés al poble, des de Maó, Cala en Porter i Son Bou.

Atrapats en un cotxe

D’altra banda, la Guàrdia Civil ha hagut d’auxiliar una família formada per dos adults i tres menors que havia quedat atrapada a l’interior d’un cotxe, tot just a l’entrada d’Alaior. Quan els agents hi han comparegut, l’aigua ja cobria uns 50 centímetres del cotxe, fet que ha exigit una ràpida intervenció per tal de rescatar-los.

La Policia Local i Protecció Civil treballen a les totes per atendre les nombroses emergències al municipi. El batle, José Luis Benejam, assegura que s’hi està actuant de manera efectiva, ja que tots els cossos estaven previnguts, en alerta.

De moment, la tempesta no ha afectat especialment Ferreries, on el nivell del torrent està controlat i només s’ha hagut d’actuar per una avaria de clavegueram a la platja de Cala Galdana.

Avui dematí la tempesta ha afectat l’aeroport, on s’han hagut de cancel·lar tres vols i sis han estat desviats per tal d’evitar els llamps.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté activada l’alerta taronja a Menorca fins a les 6 del capvespre, quan l’avís baixarà d’intensitat.

"És increïble"

Nito Gomila ha anat a visitar sa mare Maria Mascaró a la casa familiar del carrer des Forn i s'ha trobat amb el desastre. "De petit record haver vist el torrent desbordat, però res comparat amb el que hi ha hagut avui. Mai havia vist una cosa així. És increïble".

Esperança, que viu a un bloc d'habitatges aprop del centre, comença a treure aigua de la seva botiga baix de casa, que ha quedat anegada. "Mai, mai, havia vist res semblant".

stats