La Declaració de Palma compromet la UE amb el turisme del futur
Els ministres europeus aproven un document sobre la sostenibilitat turística
PalmaEls responsables de turisme de la Unió Europea han aprovat aquest dimarts la Declaració de Palma, un document que compromet els estats membres a adaptar-se als reptes que planteja el canvi climàtic, com la necessària transició verda en els territoris d'alt impacte turístic. La proposta aprovada es desenvoluparà i programarà a la pròxima reunió prevista per al mes de febrer.
Rosana Morillo, secretària d'Estat de Turisme, que ha presidit la reunió informal de ministres del ram, ha explicat que la cimera ha estat una oportunitat per reflexionar sobre les fites que planteja la indústria turística en el marc europeu. El títol de la Declaració és una mostra de la línia que ha vertebrat la trobada El camí cap a la sostenibilitat social del turisme.
"L'objectiu és avançar cap a un model més sostenible, més ecològic, més inclusiu i més resilient", ha explicat Morillo, "perquè contribueixi a crear més feina i creixement, a més de garantir el benestar de tots els que formen part de la cadena de valor turística, especialment dels residents locals".
La trobada també ha servit per manifestar el compromís dels estats membres de donar suport a la investigació, el coneixement i la innovació en matèria turística, afavorint la competitivitat i el desenvolupament de les empreses, "especialment a les pime, microempreses i les regions ultraperifèriques, rurals i a les zones menys accessibles i despoblades". Morillo ha afirmat que si una cosa ha quedat clara en aquesta reunió és que la sostenibilitat turística també ha de ser social, ambiental i econòmica i que els compromisos assumits a la Declaració van en la línia de les prioritats que s'havia fixat Espanya en assumir la presidència europea d'escometre un model turístic més sostenible, més digital i més competitiu.
Per la seva banda, el director general adjunt de Mercat Interior, Indústria i Emprenedoria de la Comissió Europea, Hubert Martin Gambs, ha recordat que malgrat que el turisme es va veure molt afectat per la pandèmia, "avui es troba en vies de recuperació, amb unes xifres encoratjadores". En aquest sentit, ha anunciat que la primera meitat de l'any s'ha registrat un rècord de 1.500 milions de pernoctacions a la UE.
Per a Gambs, la transició verda i digital és essencial per al turisme i ha fet un especial esment a la vessant social que ha inclòs la presidència espanyola, ja que considera essencial tenir un turisme accessible des de tots els punts de vista "perquè, a més de millorar la vida de les persones, també pot contribuir a la desestacionalització".
El lloguer vacacional en el punt de mira
Tot i que no surt esmentat de manera específica a la Declaració, Morillo ha admès que l'oferta de lloguer vacacional de curta durada és un tema que preocupa tots els estats membres i que s'ha tractat tant al Fòrum d'aquest dilluns com a la reunió d'aquest dimarts.
La secretària d'Estat ha explicat que el nou reglament europeu sobre intercanvi de dades per a plataformes de lloguer vacacional quedarà aprovat dins el semestre de la presidència espanyola.
El reglament servirà perquè els estats membres tinguin accés a totes les dades d'activitats que s'han fet en els immobles que s'anuncien a les plataformes. "Les dades i informacions són essencials per lluitar contra la il·legalitat", ha asseverat, referint-se a la creació d'un registre d'accés únic per poder abocar mensualment les dades d'activitat en els habitatges vacacionals.
"Espanya", ha explicat Morillo, "ha mantingut una posició molt ferma i molt rigorosa en relació amb els controls dels anuncis en les plataformes". Per a la representant espanyola, el lloguer il·legal no només presenta dificultats per a l'accés de l'habitatge dels residents i treballadors, sinó que també suposa una competència deslleial per a la resta del sector turístic.