Societat 10/01/2016

El decret posa fre al boom de camps de polo

N’hi ha tres en tramitació i Campos en vol legalitzar dos que necessitaran l’interès general

M. Bonnín
4 min
UN ESPORT PER A L’ALTA SOCIETAT
 A dalt, el camp de Christian Völkers, que acull un torneig cada estiu. A baix, els camps de polo de sa Barralina, a Campos, que no són legals.

ManacorLes modificacions en l’articulat de la Llei agrària que s’aprovaran dimarts podrien posar fi al boom de projectes de camp de polo que s’ha produït a Mallorca en els darrers anys. Amb el nou redactat, s’elimina l’article que exonerava aquestes instal·lacions (i d’altres com els camps de trot, doma o els senders eqüestres) de necessitar una declaració d’interès general. Per altra banda, el polo continuarà sent considerat una activitat complementària a l’agrària, però no ho seran les activitats comercials, d’espectacle o de restauració. És a dir, s’hi podran dur a terme entrenaments però no tornejos, i ja no serà possible construir-hi oferta complementària.

La llei de Biel Company, que només haurà durat un any íntegrament en vigor, va ser molt ben rebuda per l’entorn del polo perquè donava via lliure a la construcció d’aquestes infraestructures. “Ara és possible transformar terrenys agrícoles en camps de polo”, es congratulava la revista Polo Plus en un article publicat el març de 2014, després de recordar les lluites frustrades dels empresaris interessats a fer camps contra les restriccions de la legislació balear.

Tres camps en tramitació

Actualment, el Govern té tres projectes de camp de polo damunt la taula. Un és el de sa Barralina, a Campos, que ha iniciat els tràmits per legalitzar-se i que disposa d’un informe favorable signat pel Govern anterior el 24 de març. També ha rebut la sol·licitud de dos projectes situats a Llucmajor: unes instal·lacions equines amb camp de polo annex i un camp de polo que inclouria pista d’entrenament.

Aquests tres expedients s’hauran d’estudiar cas per cas, segons indicaren ahir des de la Conselleria de Medi Ambient.

Conseqüències

L’impacte d’un camp de polo és molt similar al d’un camp de golf pel que fa a consum d’aigua i ús de tractaments per a l’herba, però minimitzats, ja que són més petits, segons indica Margalida Ramis, presidenta del GOB. “Té el mateix consum d’aigua i impacte paisatgístic que un camp d’alfals o de farratges”, replica el gerent de l’associació d’agricultors Asaja, favorable a la llei de Company. Segons indica, la reconversió en aquests espais afavoreix l’aprofitament d’infraestructures abandonades, com les vaqueries, en estables. “Hem de recordar que ara a Mallorca hi ha més cavalls que vaques”, explica.

Però un dels punts més polèmics de la llei és la possibilitat que tenen aquestes instal·lacions de dur oferta complementària. Passa a sa Barralina, on s’ha sol·licitat permís per construir un agroturisme de luxe de deu habitacions. La finca és propietat de Daniel Crasemann des de fa 18 anys. S’hi han realitzat dos camps de polo. Un d’ells, el més antic, sol allotjar una competició esportiva per Setmana Santa i, a més a més, disposa d’un informe favorable de la Conselleria d’Agricultura per tal de legalitzar-lo. Aquest document va ser elaborat pels tècnics que varen visitar la finca el 19 de març passat. Aleshores, ja s’havia construït un altre camp de polo il·legal, annex al primer. Paradoxalment, el propietari ha iniciat els tràmits per sol·licitar permís per tal de construir-lo, malgrat que el camp ja és una realitat, tal com es pot comprovar simplement efectuant una visita als terrenys.

El ‘fantasma’ d’Inca

A Inca, en canvi, l’Ajuntament no ha tornat a tenir cap notícia del complex d’equitació que un grup inversor alemany va presentar als mitjans de comunicació fa dos anys. Els seus impulsors pretenien construir tres camps de polo, una pista de doma, amb estables i altres equipaments, al voltant de l’hotel rural de la Casa del Virrei, entre Inca i Sencelles. Segons apuntaren, un esdeveniment esportiu en aquest club podria congregar 20.000 persones.

Aquest projecte no s’emparava en la Llei agrària, sinó en la Llei de turisme aprovada per Carlos Delgado, que permet que hi hagi grans equipaments esportius ubicats en sòl rústic.

Joc per a les elits

El màxim referent en la promoció de l’esport del polo a Mallorca és l’empresari Christian Völkers, president de l’empresa Engel & Völkers. El torneig d’estiu que organitza cada any al camp que té a la seva finca de Son Coll (Banyalbufar)sol congregar desenes de convidats de l’alta societat que omplen les pàgines de revistes del cor.

L’article de la revista Polo Plus presentava Mallorca com la nova destinació europea del polo. S’hi incloïa una entrevista al batle de Campos. Sebastià Sagreras hi destacava el potencial de les antigues vaqueries per convertir-se en camps com el de Völkers a la Serra.

Asaja critica l’“opacitat” del Govern

Amb opacitat i manca total de consens amb el sector agrari, així és com el Govern ha tramitat els canvis en la Llei agrària, segons denuncia l’associació d’agricultors Asaja. “No sabem què volen modificar i què no”, indicà divendres el seu gerent, Joan Simonet. “No s’han volgut asseure amb el sector”, afegí, i denuncià que no se’ls ha permès parlar amb els tècnics, malgrat que ho han sol·licitat repetidament a la Conselleria. Així mateix, Simonet criticà que “només” es tinguin en compte els criteris territorials i mediambientals, deixant de banda els agraris. “La gent que fa els canvis no coneix gens el sector”, va rematar. Les associacions agrícoles estan convocades a una reunió amb el Govern demà horabaixa.

stats