Urbanisme

El Defensor del Poble obre una causa per les superfícies comercials en sòl rústic a Campos

L'equip que dirigeix Ángel Gabilondo s'ha comunicat amb la Fiscalia General de l'Estat

Ajuntament de Campos.
27/02/2024
3 min

PalmaEl cas de la ubicació, durant anys, de naus comercials d'establiments grans i mitjans en sòl rústic de Campos té un altre front: el Defensor del Poble ja ha obert una causa per aquest cas. Segons ha pogut confirmar l'ARA Balears, l'Oficina d'aquest organisme públic, que actualment dirigeix Ángel Gabilondo, ha posat en marxa la comprovació dels fets que van arribar al seu coneixement, uns fets que principalment tenen a veure amb el consentiment per part de l'Ajuntament campaner d'usos comercials en una zona on no estaven permesos.

Segons la informació confirmada per l'ARA Balears, durant les darreres setmanes l'Oficina del Defensor del Poble ha estudiat la documentació que li va remetre un dels afectats per aquest cas, i ha considerat que "reuneix els requisits" que marca la normativa per obrir formalment una investigació.

Cal recordar que precisament fa unes setmanes, tal com va avançar l'ARA Balears, l'Ajuntament de Campos ja va notificar diferents procediments i propostes de sanció a una sèrie de negocis que durant anys han funcionat sense que ningú els digués res. Arran de l'obertura d'una primera investigació per part de l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears, l'Ajuntament va decidir posar en marxa una sèrie d'expedients sancionadors, per a sorpresa de més d'un, després d'anys de funcionament sense cap notificació. La llei preveu per a aquest tipus d'irregularitats, en cas que es confirmassin (l'ubicació d'una activitat econòmica sense complir totes les prescripcions legals), una sanció d'entre 3.000 i 30.000 euros en els casos més lleus, i de fins a 300.000 per als més greus.

Comunicació amb la Fiscalia

Tot i que la iniciativa d'aquesta investigació va partir de l'Oficina Anticorrupció, després el cas va arribar al Defensor del Poble i a la Fiscalia Anticorrupció de les Balears. Sense que es tingui coneixement del que ha fet el Ministeri Públic, que en principi no s'ha manifestat, el cas és que el Defensor del Poble ha decidit coordinar-se amb la Fiscalia per tal d'esclarir la investigació que s'hagi pogut fer.

L'Oficina que dirigeix Ángel Gabilondo s'ha comunicat amb la Fiscalia General de l'Estat per fer aquest tràmit, abans d'emetre qualsevol pronunciament sobre els fets ocorreguts a Campos, que han originat una forta polèmica al municipi. Tots els partits de la corporació, a excepció de MÉS per Mallorca, que es va abstenir, van votar l'any 2023 una interpretació jurídica de les normes subsidiàries, per intentar justificar que s'hagin permès usos comercials a terrenys en sòl rústic, un fet que va ser considerat molt poc rigorós per experts en matèria urbanística. Aquella votació va tenir fins i tot un informe jurídic extern fet a mida, que venia a dir que allò que no està prohibit està permès, una teoria més que qüestionada per experts quan es tracta d'urbanisme.

El cas es va obrir l'any 2022 quan l'Oficina Anticorrupció va començar a demanar explicacions a l'Ajuntament de Campos sobre aquesta actitud de permetre establiments comercials en un lloc no apte. Abans de dur a ple la votació d'una interpretació que intentava justificar els fets, els tècnics de la corporació van contestar a Anticorrupció que efectivament la situació era poc clara, però que l'ús comercial no hi estava prohibit.

La investigació de l'Oficina Anticorrupció va posar en qüestió el criteri aplicat per part de l'Ajuntament de Campos i, en concret, del Departament d'Urbanisme, dirigit els darrers anys per l'actual director general d'Emergències, Sebastià Sureda. Tècnicament, l'expedient es va obrir prop de dos anys després que la primera denúncia d'un particular arribàs a l'Oficina, fet que incompleix el reglament del propi organisme. En tot cas, ara caldrà veure quin és el pronunciament del Defensor del Poble.

stats