El degà de la Facultat de Turisme de la UIB, sobre la manifestació del 25 de maig: "Què ha canviat perquè ara sigui necessària?"

Tolo Deyà critica que molts agents socials "sembla que han despertat d'una letargia després de vuit anys sense piular" i assegura que la situació actual no és "molt diferent" a la de l'any passat

El degà de la Facultat de Turisme, Tolo Deyà.
ARA Balears
23/05/2024
2 min

PalmaEl Govern duu a terme aquest dimecres la primera trobada de la mesa per al pacte social i polític per a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental, amb l'objectiu de consensuar mesures sobre el model turístic actual a les Illes. La majoria dels assistents a aquesta trobada són entitats i patronals proturisme, com ara CAEB, PIMEM, Exceltur o la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), entre molts altres. "Consider que amb aquest tipus de reunions el que s'intenta és escoltar les propostes que pot presentar el Govern i quina és l'opinió dels diferents agents socials", ha assenyalat el degà de la Facultat de Turisme, Tolo Deyà, en una entrevista aquest matí a l'informatiu d'IB3. Quan ha estat demanat sobre en quin moment del debat ens trobam, si és el moment de decréixer o contenir, Deyà ha defensat que el que convindria seria fer "una dosi d'autocrítica". "Molts d'agents socials sembla que han despertat d'una letargia després de vuit anys sense piular. No crec que la situació que tenim sigui molt diferent de la del 2018 o la del 2019, o la que vàrem viure l'any passat". En aquesta línia, ha expressat que "és sorprenent" veure que ara "de cop i volta tot és un desastre", mentre que "el maig de l'any passat no se'n parlava".

En relació amb la sensació de saturació, apunta que a banda de l'elevat nombre de turistes que reben les Illes, una part important de la sensació es deu a l'importantíssim increment de població que s'ha experimentat. Quant a la massificació, Deyà ha assegurat que una de les mesures importants que s'han de dur a terme és lluitar contra l'oferta turística il·legal.

Cal tenir en compte, a més, que el debat generat arran de la saturació turística ha portat a la convocatòria de dues manifestacions, una Eivissa, aquest divendres, i l'altra a Palma, el dissabte. En aquesta línia, Deyà ha reiterat que no entén per què aquestes mobilitzacions no s'havien convocat abans. "Quines són les coses que han canviat perquè ara siguin necessàries?", ha qüestionat, i ha insistit en el fet que el maig del 2023, "no pareixia que fessin falta".

D'altra banda, sobre la importància dels estudis i les dades que permeten determinar la capacitat de càrrega i pressió humana que pateixen alguns espais, com ara la platja del Trenc, l'acadèmic ha destacat que "històricament" a la UIB hi ha hagut persones que fan recerca sobre temes relacionats amb sostenibilitat i la capacitat de càrrega dels espais naturals. Així, ha remarcat la importància de "prendre decisions d'acord amb dades" i "fer-ho d'una manera rigorosa". Tot i això, ha criticat la dificultat d'accedir a aquesta informació i que, en 30 anys, encara no han pogut accedir a les dades de diversos estudis. "No tenir cap manera de quantificar moltes de les polítiques turístiques de les nostres Illes és un vertader drama", ha conclòs.

stats