Les empreses d'inserció a les Balears guanyen 6,2 milions, un 18% més que el 2022
Han creat 225 llocs de treball, un 38% més amb relació al 2022
PalmaLes empreses d'inserció de les Balears han augmentat els seus ingressos anuals a 6.227.057 d'euros, un 18% més que l'any 2022, dels quals el 85% corresponen a facturació per serveis i el 15%, a subvencions. Per altra banda, també s'han incrementat a 225 els llocs de treball, un 38% més amb relació al 2022, dels quals 168 han estat amb contracte d'inserció i 25 d'aquests s'han inserit en el mercat laboral ordinari. Així ho ha declarat avui el president de l'Associació Illes Balears Empreses d'Inserció (AIBEI), Antoni Aguiló, qui ha presentat la Memòria 2023 que recull les dades de cinc empreses d'inserció i economia solidària associades a la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidàries de les Illes Balears (REAS Balears).
Cal recalcar que les empreses d'inserció permeten que les persones passives perceptores de prestacions passin a ser cotitzants actives, cosa que genera un retorn econòmic en forma d'impostos, cotitzacions i estalvis en prestacions. Segons les dades recollides a la Memòria 2023, aquesta devolució ha estat d'1.916.511 euros, un 38% més que el 2022. Per tant, el retorn anual mitjà per persona treballadora d'inserció a jornada completa és d'11.408 euros, un 47% dels quals correspon a les cotitzacions de l'empresa a la Seguretat Social i el 35% a l'IVA.
En concret, les empreses que hi participen són Benfet Serveis i Manteniment, promoguda per Projecte Home Balears; Deixalles Inserció i Triatge, promoguda per Fundació Deixalles; Deixalles Serveis Ambientals, promoguda per Fundació Deixalles; Eines x Inserció, promoguda per Càritas Mallorca; i Mestral Inserció i Medi Ambient, promoguda per Càritas Menorca.
Funció de les Empreses
Les empreses d'inserció tenen per objecte la integració i la formació sociolaboral de persones en situació de risc o exclusió social mitjançant activitats econòmiques de producció de béns i serveis. "Som una empresa de pas, el que feim és acompanyar i capacitar aquestes persones perquè després es puguin reincorporar al mercat laboral ordinari", ha recalcat Aguiló. A més, ha reiterat de la importància del "triple balanç; econòmic, social i mediambiental" que es fa dins les empreses.
Igualment, la gerent de Deixalles de Serveis Ambientals, Maria Jaume, ha assegurat que el perfil de les persones beneficiàries no segueix un patró concret, però que des de la covid han augmentat els problemes de salut mental, fet que en dificulta la inserció laboral. "Demanam al Govern que s'impliqui en l'àmbit social i psicològic, ja que nosaltres com a organització només podem arribar fins a un punt", ha recalcat la gerent.