L'últim ple del mandat aprovarà el gran gir del Zoo de Barcelona
La iniciativa ciutadana, que ha suavitzat alguns punts, compta amb els suports per aprovar-se
Barcelona'Festa o protesta'. És l'eslògan que fa córrer, des de fa setmanes, la plataforma Zoo XXI a través de les xarxes socials i en relació a la votació definitiva sobre el futur del zoo que tindrà lloc aquest divendres, en el que és l'últim ple del mandat. Lluny de ser un ple escombra sense temes transcendents, el de demà tindrà sobre la taula dos temes calents: el redisseny del zoo i la decisió sobre on construir el nou CAP del Raval Nord. En el cas del futur del zoo, la suma de suports ja deixa clar que el ple acabarà amb festa –i no amb protesta– per als impulsors de la iniciativa ciutadana per modificar l'ordenança d'animals que, fruit de la negociació d'aquests últimes setmanes, ha suavitzat algun dels trets inicials. L'últim text, per exemple, insisteix que només es podran reproduir en captivitat les espècies que tinguin un pla per ser reintroduïdes a la natura, però apunta que això es pot preveure a curt, mitjà o llarg termini. També accepta que en molts casos els animals que actualment hi ha al zoo no es podran derivar a santuaris o refugis i que, per tant, es mantindran al zoo en les millors condicions possibles fins que es morin, i que hi pugui haver intercanvis d'animals entre parcs sempre que sigui dins d'aquests plans que considerin, en algun moment, el retorn a la natura.
El zoo del futur, naturalment, tindrà molts menys animals i centrarà esforços –i inversió– en la cura dels hàbitats naturals. "La inversió que es preveia fer per al delfinari –i que no es farà– permet protegir més de 26.000 quilòmetres quadrats durant 25 anys al Togo", ha defensat Leonardo Anselmi, de Zoo XXI, per exemplificar el gir que s'espera. Els impulsors de la iniciativa han presentat avui un manifest internacional que anima la ciutat de Barcelona a fer una passa més en la seva lluita animalista i aprovar el nou model de parc zoològic.
El punt més polèmic de la proposta va ser, precisament, el de limitar la reproducció a aquelles espècies que es demostrés que es podien reintroduir a la natura, un requisit que en les condicions actuals només complien 11 espècies, que no són, a més, de les que tradicionalment s'han associat al zoo, sinó animals com el tritó del Montseny o el voltor comú. El resultat final del procés no serà, com admet Zoo XXI, una reducció tan dràstica del nombre d'espècies del parc, però sí que és clar que n'hi haurà moltes menys i que seran espècies autòctones i en perill d'extinció, a més de tots aquells animals que es recuperin de decomissos i rescats. El que, a la llarga, no hi haurà segur són animals com els elefants.
Leonardo Anselmi ha defensat avui en la presentació de l'últim redactat de la proposta que confien comptar amb els vots de BComú, el PDECat i ERC i sumar, si és possible, els de la CUP. Per contra, el comitè d'empresa del Zoo de Barcelona, molt crític amb la iniciativa ciutadana i amb la manera com el govern municipal ha conduït el procés –que s'ha fet en paral·lel a la redacció del nou pla estratègic del parc–, ha convocat avui una jornada de vaga. Els treballadors creuen que el canvi en l'ordenança que –si no hi ha girs d'última hora– s'aprovarà demà és, a la pràctica, un tancament emmascarat del zoo i reivindiquen la necessitat de conservar l'equipament a ple rendiment.
"Ens sentim maltractats i enganyats per l'Ajuntament, Barcelona Serveis Municipals i l'actual direcció del parc", denuncien. Els treballadors fan una crida a salvar el zoo. I els promotors de la iniciativa ciutadana defensen que els canvis que s'hi introduiran van, de fet, en la línia de salvar les instal·lacions, que fa una dècada que viuen abocades a un descens clar del nombre de visitants.
A la pràctica, un cop el ple doni llum verda a la iniciativa, no es veuran grans canvis al zoo a curt termini, com ha admès avui Anselmi, ja que el parc disposarà de tres anys per fer un pla específic per a cadascuna de les espècies que cregui que pot mantenir i que, per tant, ha de preveure, en algun punt, la reintroducció dels animals a l'hàbitat natural. Serà un comitè ètic i científic el que avali aquestes propostes. El zoo també eliminarà les eutanàsies que no siguin per motius sanitaris i es crearà un centre d'estudis científics sobre la sintiència, que busca generar empatia entre els visitants i cadascun dels animals del zoo.
El ple també discutirà demà el nou pla estratègic del zoo, que fa anys que es desenvolupa sobre la tutela del nou director del centre, Sito Alarcon. Aquest projecte, però, s'haurà d'adaptar al redactat de la nova ordenança, que és una norma de rang superior. Tots dos projectes es dicutiran gairebé en el temps de descompte, en l'últim ple del mandat.