Bernabé a Pradas, el dia de la DANA: "Sisplau, activa l'UME"
La delegada del govern espanyol al País Valencià afirma que Mazón li va trucar des d'un telèfon desconegut perquè tenia problemes amb el seu

ValènciaTota l'atenció es va centrar en el perill de trencament de l'embassament de Forata, i això va provocar que s'obviés el possible desbordament del barranc de Poio. Aquesta és la principal conclusió del testimoni ofert aquest dilluns per la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, davant la jutgessa que instrueix la causa de la DANA. Segons fonts presents en la declaració, Bernabé ha defensat que la Generalitat va anar a remolc durant tota la jornada del 29 d'octubre passat fins al punt que va ser l'Estat el que va proposar la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME). "Sisplau, activa l'UME", va demanar Bernabé a Salomé Pradas, exconsellera de Justícia i Interior. En aquest sentit, i ja en declaracions als mitjans de comunicació, ha afirmat que si el Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) s'hagués activat quan es va decretar l'alerta roja –7.36 h del matí–, "les coses haurien anat diferent".
La maratoniana declaració de Bernabé, que ha durat set hores a causa de les nombroses acusacions particulars i populars personades en el cas, ha deixat un altre gran titular com és que el president valencià, Carlos Mazón, va patir problemes de comunicació. "Em va trucar des d'un número desconegut i em va dir que se li havia espatllat el telèfon i que l'havia intentat localitzar l'aleshores vicepresidenta primera [del govern espanyol, Teresa Ribera, que era a Brussel·les], però que no hi havia pogut contactar per problemes amb el seu terminal", han explicat les mateixes fonts. L'extens testimoni de Bernabé, que ha comparegut en qualitat de testimoni, ha tingut com a conseqüència indirecta que s'hagi ajornat la declaració del president de la Diputació de València, Vicent Mompó.
Pel que fa a la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències, la delegada ha explicat que ja a les 12.23 hores ella va oferir els efectius de l'UME a l'aleshores consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, atès que en aquesta hora les localitats d'Utiel i Requena ja estaven patint les primeres inundacions. Davant els dubtes de la dirigent de la Generalitat, a les 14.33 h va tornar a insistir, una petició que es va fer efectiva a les 14.53 h en una altra trucada i a les 15.41 h de manera oficial.
A la delegada del govern espanyol també se li ha preguntat sobre l'oblit que durant la reunió del Cecopi es va produir en relació a la situació del barranc de Poio –el desbordament del qual va provocar la major part de les morts–. Segons ha reconegut, en el comitè d'emergències –que dirigeix la Generalitat– es va obviar la situació de la rambla i tot el debat va girar entorn de la situació límit de l'embassament de Forata –que regula el riu Magre–, i que finalment no es va trencar.
Al preguntar-li per si la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va alertar del cabal del barranc, ha assenyalat que no els van avisar verbalment, però que tots els organismes del Cecopi rebien correus electrònics automàticament i que en el lapse de temps que aquests correus no van arribar –entre les 16.13 h i les 18.42 h– les dades es podien consultar per internet. Bernabé també ha declarat que a les 19 h va avisar Pradas que les inundacions ja s'estaven produint a la comarca de l'Horta Sud pel desbordament del barranc de Poio. En concret, va advertir que a Paiporta la situació era crítica. En aquest sentit, ha afegit que l'exconsellera li va contestar que en altres municipis estava passant el mateix. Circumstància que revelaria que a la Generalitat sí que eren coneixedors del que passava. Malgrat això, l'alarma va arribar a la ciutadania a les 20.11 h.
L'últim moment destacat de la declaració ha estat quan la delegada ha explicat que el subdirector d'Emergències, Jorge Suárez, sí que va informar de les trucades d'alarma que es rebien a la sala del 112. Es tracta d'una de les primeres contradiccions sobre el que va passar al comitè d'emergències, atès que divendres l'exsecretari autonòmic d'Emergències i mà dreta de Pradas, Emilio Argüeso, va afirmar que Suárez no els va informar dels milers de trucades que van rebre.
El testimoni de Bernabé ha coincidit amb les crítiques del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de no destinar fons a la reconstrucció. "En tots els instituts, els centres de primària, els centres socials, les infraestructures, les carreteres, els equipaments socials, la seva aportació ha estat zero euros", ha afirmat el polític gallec. Aquestes paraules han estat contestades pel govern espanyol, que ha informat que ja ha aportat 5.006 milions dels 16.600 anunciats. D'aquests, això sí, 2.700 responen als abonats pel Consorci de Compensació d'Assegurances. La resta corresponen a la reparació de béns i serveis municipals (1.750), la reposició de xarxes d'aigua i sanejament (500) i les ajudes a finques agrícoles i ramaderes (440), entre d'altres.