Societat30/05/2019

El poder judicial avala la reforma per ampliar la prescripció dels delictes sexuals

Adverteix que per crear una jurisdicció especialitzada d'abusos a menors necessita més recursos

Ara
i Ara

BarcelonaAval del poder judicial a la reforma per ampliar la prescripció dels delictes sexuals i que el període de temps que tenen les víctimes per denunciar comenci a comptar a partir del moment que aquestes persones compleixen els 30 anys. En un informe, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) dona per bones les principals modificacions plantejades per l'avantprojecte de llei, però amb un matís: el poder judicial adverteix que necessita més recursos per crear uns jutjats especialitzats únicament en delictes sexuals contra menors, com planteja el projecte del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Al desembre el consell de ministres va aprovar l'avantprojecte de llei, que encara ha de passar per la resta de tràmits parlamentaris. El text modifica parcialment el Codi Penal, la llei d'enjudiciament criminal i la llei orgànica del poder judicial. Per això es necessitava l'aval de l'organisme que regeix l'altre poder de l'estat, el judicial.

Fins ara la prescripció dels delictes sexuals comesos contra menors (abusos sexuals, prostitució, explotació sexual o els delictes de pornografia infantil, entre d'altres) començava a comptar a partir del moment que la víctima complia els 18 anys. L'avantprojecte de llei fixa ara l'edat en els 30 anys, un moment que l'informe del CGPJ considera "suficient" tenint en compte que la víctima de vegades necessita anys per poder assimilar el que ha patit. Tot i així, les víctimes demanaven que aquest període fos encara més extens i que els abusos sexuals contra menors no prescriguessin.

Cargando
No hay anuncios

L'informe del poder judicial també avala que s'augmenti dels 13 als 16 anys l'edat de la víctima dels delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals, així com que es reconegui com a proves preconstituïdes els informes forenses que es fan a les víctimes, de manera que els menors no hagin de passar pel tràngol de tornar als jutjats o anar a judici per continuar amb el procediment. Un altre dels aspectes que es donen per bons és que el jutge hagi d'escoltar les víctimes menors d'edat -sempre que tinguin més de 12 anys i capacitat per entendre- per rebutjar la petició de perdó dels acusats.

De fet, el poder judicial només inclou un matís en el seu informe: troba positiu que es creïn jutjats especialitzats en delictes sexuals contra menors, però adverteix que, per aconseguir aquest objectiu, caldria ampliar la plantilla judicial i dotar-la de més recursos, perquè amb la planta actual de jutges "seria molt difícil, si no impossible", assumir-ho.