Els delictes sexuals es disparen un 36% a les Balears
La Policia Nacional no ha posat en marxa noves mesures de seguretat perquè parteix de la base que l’increment es deu només al fet que les víctimes denuncien més
PalmaLes denúncies de delictes contra la llibertat sexual han augmentat durant el primer semestre de l’any un 36,6% a les Balears respecte del mateix període del 2018. De 256 denúncies s’ha passat a 349, segons les dades del Ministeri de l’Interior. Segons la Policia Nacional, aquest increment s’ha produït perquè “les dones han deixat de tenir por i senten que tenen suport”, de manera que ara estan més predisposades a denunciar. Si bé abans “tenien el suport institucional, ara també tenen el suport social”, gràcies a l’esforç mediàtic que s’ha fet “per contrarestar la idea de la victimització”, assenyalen.
Malgrat l’increment de denúncies de delictes sexuals, fonts de la Policia Nacional reconeixen que no han incorporat noves mesures de seguretat perquè aquesta mena d’abusos i agressions “es poden produir a qualsevol lloc i en qualsevol moment”. Això fa que aquests casos siguin “difícils de preveure”. Asseguren que “no és per falta d’efectius” que s’hagi produït aquest increment. Cal dir que entre el 2013 i el 2018 ha davallat el nombre de policies nacionals i guàrdies civils en 225 efectius, mentre que la població ha registrat un augment de més de 17.000 persones. Ara bé, la Policia Nacional assegura que ha incorporat més funcionaris a les unitats d’Atenció a la Família i la Dona (UFAM), especialitzades en la lluita contra la violència de gènere.
L’advocada Catalina Montserrat, especialitzada en violència masclista, igualtat i drets humans, relaciona també aquest augment de delictes sexuals que s’ha registrat amb el fet que “les al·lotes han trencat el tabú” i que “són més conscients que el seu cos és seu i que han de poder sentir-se segures”. Però recorda que “hi ha moltes agressions que es callen” perquè, per exemple, de vegades “es produeixen dins el mateix nucli familiar”.
Montserrat també reconeix que s’han incrementat molt els delictes contra la dona i n’assenyala com una de les causes la pornografia que, segons afirma, cada dia és més violenta cap a la dona. A més, diu, “ara, quan fan una agressió sexual la publiquen, en comptes d’amagar-la, com si fossin herois”, la qual cosa provoca “un efecte crida”.
Si bé el nombre de delictes sexuals és especialment elevat als municipis amb més turisme, com Palma o Calvià, on es varen registrar, respectivament, un 52% i un 12% dels casos registrats a Mallorca el 2018, no se’n pot observar un increment notable. Per exemple, es varen registrar 37 casos més a Palma entre els mesos de gener i juny que durant el mateix període del 2018, mentre que a Calvià se’n va registrar un sol cas més. De fet, a Calvià, el 2018 les infraccions anuals totals varen ser quatre menys que el 2017, però a Palma se’n varen registrar 41 més.
Xifres ocultes
Fonts de l’hospital Son Espases assenyalen que la percepció del servei de Ginecologia és que aquests abusos i agressions “es concentren a Magaluf, durant l’època d’estiu”, i que els pateixen majoritàriament al·lotes joves. Una vegada més, afirmen, “hi ha més dades que les que mostra el Ministeri, perquè no totes les víctimes denuncien”. Encara que no ha notat cap augment, el servei ha decidit començar a fer enguany “un registre per tal de tenir dades més concretes i poder posar en marxa mesures d’actuació”.
Un dels darrers casos es va produir el 6 d’agost a la Platja de Palma, quan un alemany de 18 anys va ser detingut per la Policia Nacional per haver violat una menor. La jove va demanar permís a la seva mare per anar, amb la seva germana, a la platja amb uns joves cap al vespre. Va denunciar que un al·lot del grup l’havia agafada i se l’havia enduit a un lloc apartat, on la va forçar a mantenir relacions sexuals amb ell.
El fet que el nombre de delictes sexuals registrats als municipis no sigui tan alarmant com les dades aportades pel Departament de Ginecologia de Son Espases es pot explicar a partir dels processos legals als quals donen lloc les denúncies. Solen ser procediments llargs, els quals inclouen l’actuació d’un seguit de professionals, des de la policia fins al psicòleg, passant per jutges i forenses. Això pot provocar que l’estada a l’illa de la denunciant, quan es tracta d’una turista, s’hagi d’allargar o, fins i tot, que hagi de tornar, cosa que no tothom es pot permetre.
Pel que fa als agressors, la presidenta de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, explica que “el perfil del violador s’ha ampliat”. Mentre que abans solien ser individus que “desconeixien la víctima, avui moltes agressions han passat a ser de persones que la dona coneix perquè, per exemple, han pres una copa junts anteriorment”.
La presidenta de l’IBDona informa que a final d’agost es va acordar “augmentar el servei d’atenció telefònica amb vista al 2020”. En total, la plantilla passarà de sis persones a deu: a Mallorca se n’incorporarà una més per a tot l’any, i a Menorca, Eivissa i Formentera n’hi haurà una més per a l’estiu, del juny al setembre. La mesura no només respon a un problema de turisme, sinó que “que hi ha un alt percentatge d’atacs sexuals a les festes populars”.