Demanen investigar l’ús d’armes de foc de la policia en els disturbis a Linares
Irídia i dues entitats més presenten una denúncia a la Fiscalia i una queixa al ministeri de l'Interior
BarcelonaLa detenció de dos agents de la Policia Nacional que van agredir un home i la seva filla de 14 anys a Linares, a Jaén, va desencadenar una onada de protestes al municipi que van acabar amb disturbis, ferits i detinguts. Uns aldarulls en què la Policia Nacional va fer servir diverses eines per dispersar els concentrats. Per això tres entitats, Irídia, l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA) i la Plataforma Defender a Quien Defiende han presentat una denúncia a la Fiscalia en què demanen investigar l’ús d’armes de foc i pilotes de goma dels agents. Segons l’escrit, “es va observar un ús desproporcionat de la força tant en la pràctica de diverses detencions com durant la realització d’algunes càrregues policials”.
Amb els vídeos que s’han difós per les xarxes socials i que formen part de la denúncia, les organitzacions assenyalen tres actuacions: l’ús injustificat d’una porra extensible, d’una porra a prop de menors i l’arrossegament d’una persona per terra. Així mateix, han advertit que es van disparar pilotes de goma per dissoldre les protestes i que en una de les intervencions es veu com, després que s’hagi tirat un projectil, un manifestant cau a terra i queda inconscient. En aquesta mateixa gravació, segons les entitats, s’observa “com agents de la Policia Nacional, en veure l’estat en què es troba la persona, l'envolten i manipulen sense prendre les precaucions necessàries en cas de lesions greus, l’arrosseguen cap a un portal i la deixen sola”.
“Aclarir i demostrar” els fets
En la denúncia també es recull l’ús “d’una escopeta de postes contra dos manifestants”. Per això les tres organitzacions consideren que les situacions “són constitutives de responsabilitat penal”, de manera que reclamen a la Fiscalia Provincial de Jaén que obri unes diligències d’investigació per “aclarir i demostrar” els fets exposats. A més, demanen que s’identifiquin tots els agents que hi van actuar, especificant-ne els grups operatius, els comandaments policials i el màxim responsable del dispositiu.
En paral·lel, les entitats han presentat una queixa al ministeri de l’Interior i al Defensor del Poble espanyol en què sol·liciten que “s’activin els mecanismes interns de depuració de responsabilitats” en les intervencions en què s’hagin pogut produir casos de mala praxi dels agents.