Societat24/01/2022

Demanen a Maó poder visitar els refugis antiaeris de la Guerra Civil

Els investigadors destaquen la riquesa dels 144 espais documentats

Iván Martín
i Iván Martín

MAÓL'equip redactor del catàleg de túnels antiaeris de la Guerra Civil a Maó confia que els espais documentats puguin ser visitats en un futur per divulgar el patrimoni que suposen els 144 refugis que s'han constatat. Així ho ha expressat un dels membres de l'equip, Miquel López Gual, qui ha destacat el potencial del catàleg, que ha passat a mans de l'Ajuntament de Maó, institució que va becar el projecte amb 5.000 euros: "El consistori disposa d'aquesta eina que ajudarà a saber que hi ha en el subsol de la ciutat i que podria ajudar en el cas de fer unes hipotètiques obres". I ha afegit: "Tenen un potencial pedagògic molt important perquè no és el mateix que t'ho expliquin en un llibre que viure-ho en primera persona".

El projecte consta d'unes 600 pàgines que reuneixen un total de 154 fitxes amb refugis, subterranis i coves documentades. En aquest sentit, López Gual ha explicat que després de la Guerra Civil "molts túnels es van utilitzar com a magatzem de begudes, menjar i objectes, fins i tot alguns per sembrar xampinyons", tot i que la gran majoria, "com que connectaven amb cases de veïns, es van tancar, fet que ha dificultat la investigació".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, López Gual ha emfatitzat les històries humanes que amaguen els refugis antiaeris de Maó: "La gent hi passava moltes hores i no solament quan sonava la sirena". Tant és així que segons els testimonis de l'època "hi havia famílies que a final de la guerra dormien directament als subterranis", i ha deixat clar que entre les troballes l'han impactat "algunes pintures o gravats que he vist a les parets".

L'equip investigador no descarta aprofundir en aquestes investigacions d'altres municipis de l'illa, amb l'objectiu de dibuixar un mapa global de la Menorca amagada.