Medicaments fraudulents
Societat 26/09/2024

Una denúncia destapa un compte d'Instagram que venia medicaments opiacis il·legalment

La investigació es va obrir arran que un home denunciàs a la Guàrdia Civil que el seu fill es trobava sota els efectes d'algun tipus de droga

ARA Balears
2 min
Captura d'una història d'Instagram

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut un jove de 20 anys i n'investiga prop de 60 per la seva possible implicació en una xarxa de compra de receptes falses i adquisició de medicaments fraudulents. Segons ha informat el cos en una nota de premsa, les primeres investigacions van arrencar el setembre 2023, quan un veí de la localitat de Capdepera es va personar a una caserna mostrant la seva preocupació en observar que el seu fill estava sota els efectes d'algun tipus de droga.

Aquest fet va destapar que el fill obtenia receptes expedides de manera fraudulenta a través d'un perfil d'Instagram. En aquest perfil s'oferien de manera sistemàtica medicaments psicotròpics a nom d'un facultatiu del Col·legi Oficial de Metges de Madrid per posteriorment ser canviats a les farmàcies. Els investigadors van fer seguiment del perfil d'Instagram i dels tres comptes bancaris associats al nom del detingut. Va ser aquí on es va evidenciar l'activitat il·lícita investigada que consistia a oferir un ampli catàleg de medicaments psicotròpics i publicacions a Instagram on es reflectia la satisfacció dels clients una vegada que obtenien les receptes falses.

El detingut, després de rebre el pagament, enviava les receptes falsificades per correu electrònic, que havia falsificat prèviament utilitzant la identitat usurpada d'un metge col·legiat. Una vegada en mans dels investigats, aquests les imprimien i signaven canviant-les pel medicament. Un dels medicaments que més es repetia és el producte Toseína, un xarop per a la tossina que conté una gran quantitat de codeïna, un derivat de l'opi amb menor potència, però molt efectiu com a sedant i analgèsic.

Aquest medicament, barrejat amb altres substàncies o amb alcohol, produeix des d'un estat de relaxació fins a l'eufòria, tenint com a símptomes comuns les pupil·les dilatades, dolors estomacals i falta d'equilibri.

stats