Els denunciants de la presumpta manipulació de Felanitx asseguren que el regidor de Platges els va avançar els plecs del concurs
Defensen que els va citar en un bar i els va donar un sobre amb els documents dient que era per "ajudar-los"
PalmaEls empresaris que varen denunciar la presumpta manipulació del concurs de platges de Felanitx han declarat aquest dilluns, a l'Audiència Provincial, que l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal, els va avançar els plecs uns dies abans que es publicassin. Segons ha recollit Europa Press, aquests dos empresaris, que també optaven al concurs (a l'explotació de platges i al servei de socorrisme) han estat els primers testimonis en el judici per aquest presumpte cas de corrupció, que es jutja aquests dies a la Secció Segona de l'Audiència. La Fiscalia acusa l'exbatle del PP Biel Tauler (2011-2015) i l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal d'haver-se concertat per assegurar que la concessió acabàs en una empresa determinada, Marportunbeach.
En el judici, un dels empresaris de l'acusació ha explicat que "un mes i mig abans" de l'anunci del concurs varen començar a córrer rumors sobre que l'Ajuntament agruparia els serveis i ajuntaria les platges en lots, però en consultar-ho, el batle i el regidor ho desmentien.
Els dos competidors han coincidit en el fet que "cinc o sis dies abans del concurs" l'aleshores regidor els va citar en un bar de Campos i els va entregar una còpia dels plecs que es publicarien en el Butlletí Oficial (BOIB). L'empresari va advertir el seu company que aquesta actuació "era totalment il·legal" i "podia anar en contra seva". Va anar a parlar amb el batle, però Tauler "es va mantenir" que no s'unificarien les platges en lots. Tot i això, l'empresari no va denunciar els fets fins després de l'adjudicació.
La Fiscalia creu que l'avançament dels plecs a aquests dos empresaris va ser una maniobra del regidor per disfressar de tracte preferent l'empresa guanyadora, que segons l'acusació hauria estat informada molt abans de les condicions (amb modificacions substancials respecte dels concursos previs). En aquest sentit, els denunciats han indicat que amb l'escàs termini de presentació d'ofertes "no era viable" fer una proposta per uns plecs d'aquell volum sense haver-hi fet feina amb "mesos" de marge. Un ha exemplificat que la seva empresa va poder presentar amb prou feines unes 50 pàgines, la guanyadora, 1.300. "Impossible si no ho havia preparat mesos abans". També han subratllat que el denunciat va muntar el quiosquet fins i tot "abans de la concessió": "O sigui, ell sabia perfectament que era el propietari de tot, que podia fer el que vulgués".
Pena de dos anys de presó i 20 d'inhabilitació per a l'exbatle
Anticorrupció demana per a l'exbatle una pena de dos anys de presó i 20 anys d'inhabilitació per exercir càrrec públic, per presumptes delictes de prevaricació continuada i frau. Per al regidor demana quatre anys de presó i inhabilitació de 23 anys; i per a l'empresari, quatre anys de presó, inhabilitació per càrrec públic durant nou anys i pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions públiques, incentius fiscals durant 12 anys i mig, per presumptes delictes de frau, aprofitament d'informació secreta i prevaricació continuada (aquest darrer, com inductor).
A la banqueta s'hi asseuen també el propietari de la mercantil –i l'empresa com a responsable civil subsidiària–, el secretari i l'enginyer municipals i el tècnic extern que va elaborar els plecs. A més es jutja un treballador de l'empresa guanyadora, antic encarregat del quiosquet de Cala Marçal, acusat d'haver estavellat deliberadament el cotxe contra el negoci d'un competidor que havia impugnat les adjudicacions.
Sobre aquest últim episodi, l'acusat va assegurar que va ser un accident; però l'empresari perjudicat s'ha mostrat convençut que va ser intencional. De fet, ha suggerit que el pla original podria haver estat "arrasar" amb totes les taules del negoci i fugir, però que es va truncar perquè "el tendal li va caure damunt i va quedar encastat contra un pi".