Denuncien que els conductors de l'EMT no hauran de tenir ni l'A2 de català

L'STEI exigeix una "rectificació immediata" a Cort i reclama que no es perpetri una nova discriminació lingüística

Conductor de l'EMT.
ARA Balears
16/10/2024
2 min

PalmaEl sindicat STEI ha denunciat un nou cas de discriminació lingüística a les Illes Balears. En aquest cas es tracta dels requisits per ser conductor dels busos de l'Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT) on Cort ha eliminat el requisit de l'A2 de català en la convocatòria per accedir a aquest lloc de feina. La reacció del sindicat se suma a la de l'Obra Cultural Balear, qui la setmana passada ja va denunciar que l'Ajuntament de Palma "posa el català per davall de l'anglès".

A través d'un comunicat, l'STEI critica que amb aquesta nova regulació, i la desaparició de l'exigència de català, "contravenint la Llei de normalització lingüística per part dels que haurien de vetlar per complir-la i fer-la complir, es produeix un nou retrocés en la promoció de la llengua catalana a les Illes". A més, denuncien que aquesta decisió suposarà, també, una discriminació als catalanoparlants perquè "ara els conductors de l'EMT no tindran l'obligació de saber català".

Davant aquest fet, el sindicat es demana com és que si es demana el requisit lingüístic de castellà B2 per als estrangers no es demana el català, que és també una llengua oficial de la Comunitat Autònoma. A més, afegeix, igual que va fer l'OCB, que la llengua anglesa és tractada "exactament igual que el català, com un simple mèrit". En aquest sentit, asseguren que aquesta decisió és una maniobra del PP més per "fer content Vox".

Amb tot, n'exigeixen una rectificació immediata, el compliment de la Llei de normalització per part d'una institució pública com l'Ajuntament i que "aturin immediatament els atacs envers la llengua catalana per part del PP".

Cal recordar que l'OCB va denunciar que aquesta convocatòria per treballar de conductor de l'EMT no és l'únic cas de "discriminació lingüística" que s'ha produït a l'Àrea de Mobilitat de Cort en les darreres setmanes. Concretament, des de l'OCB van denunciar que en la convocatòria per concurs oposició de dues places de tècnic especialista en vehicles, instal·lacions, infraestructures i operacions s'hi exigeixen el B2 d'anglès (o moratòria de dos anys per acreditar-lo) i el B2 de castellà per als candidats que no tinguin la nacionalitat espanyola; i, en canvi, no hi ha cap esment a la llengua catalana, que en el cas de la promoció interna el català es computa com a mèrit, exactament igual que l'anglès, i que el Comitè d'Empresa de la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP) acordà dia 2 d'octubre que en les pròximes convocatòries d'ocupació pública el català ja no serà requisit, quan fins ara se'n demanava un A2.

 

stats