Civisme
Societat 08/08/2024

Denuncien que les motos aquàtiques fan curses amb els hidroavions que amaren

El Govern llança la campanya 'Si em veus a la mar, fes-te enfora' per garantir la seguretat en les maniobres dels avions d'extinció d'incendis forestals

H.R.
3 min
Un avió de l'Operatiu Interinsular d'Extinció d'Incendis Forestals del Govern

PalmaCrida d'emergència per incendi forestal. Un dels tres hidroavions de què disposen les Balears s'activa. Abans d'anar a la zona boscosa en flames, es dirigeix al mar per carregar-ne el dipòsit amb aigua. Diversos quilòmetres a baix un iot recreatiu ho veu i el patró decideix fer una carrera amb ell. S'acosta, es posa a la vora, competeixen durant diversos metres, i al final l'avió se'n va volant i guanya la imaginària carrera. Els passatgers del iot victoregen. El pilot de l'avió amfibi acaba de fer una maniobra en una situació d'estrès innecessària. No hi ha aplaudiments ni celebracions a la seva cabina. Indignat, s'adreça a apagar l'incendi forestal. Aquesta no és pas una situació fictícia. Passa des de fa anys, però ara amb la incorporació del tercer hidroavió a la flota de les Illes "el risc s'ha incrementat", avisa el Govern. Per això, i per petició expressa dels pilots d'avió, han posat en marxa una campanya de conscienciació per demanar la col·laboració de navegants i usuaris de ports i clubs nàutics per garantir la seguretat en les maniobres dels avions d'extinció d'incendis forestals.

Sota el lema 'Si em veus a la mar, fes-te enfora', la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha iniciat aquesta campanya divulgativa amb un recull de recomanacions en què s'explica com s'ha d'actuar en aquests casos.

Amb la nova incorporació d'un nou avió amfibi a l'Operatiu Interinsular d'Extinció d'Incendis Forestals del Govern, que permet la càrrega d'aigua a la mar, són tres els avions que poden dur a terme aquesta tasca a les Illes Balears. A més d'aquestes aeronaus d'ala fixa, s'han de sumar els cinc helicòpters que també, de manera puntual, poden carregar aigua a la mar, a més del desplegament extraordinari que pot efectuar el govern d'Espanya en cas de gran incendi forestal. Aquest fet incrementa molt la possibilitat que, en cas d'incendi forestal o a causa de les maniobres d'entrenament i pràctica, els usuaris de la mar i els navegants es puguin veure sorpresos per l'activitat de les aeronaus d'extinció. Per això, i amb la intenció de garantir la seguretat de tothom, tant dels mateixos navegants com de les aeronaus d'extinció, s'han traslladat tot un seguit de consells als principals llocs de treball d'aquestes màquines.

Les recomanacions es resumeixen en tres. Si veus un hidroavió a la mar, fa feina per apagar un incendi forestal:

  • Evita creuar-te amb ell
  • No et posis a córrer al seu costat
  • Mantén la distància de seguretat

El conseller Joan Simonet fa una crida als navegants d'embarcacions, en especial de "motos aquàtiques, llaüts, velers o iots", perquè quan vegin treballar a la mar els avions i helicòpters d'extinció d'incendis forestals "s'allunyin i mantinguin la distància de seguretat, no es creuin amb la seva trajectòria i, sobretot, evitin fer carreres amb ells". "La seva seguretat és la seguretat de tots", diu. Simonet també ha recordat que la normativa aeronàutica marca que el vol dels drons i vehicles aeris no tripulats està totalment prohibit quan hi treballin les aeronaus tripulades com són les d'extinció d'incendis forestals.

"Fan carreres amb ells i es creuen en la seva trajectòria"

Per altra banda, en declaracions a IB3 Ràdio, la tècnica dels serveis forestals de la Conselleria de Medi Natural, Carolina Rodríguez, ha explicat que la iniciativa per fer aquesta campanya prové dels mateixos pilots: "Tenen la sensació que les barques s'acosten massa, fan carreres amb ells i es creuen en la seva trajectòria i, tot i que posen la sirena, és un perill i un problema de seguretat". Rodríguez explica que quan un hidroavió és a la mar sol tenir una trajectòria aproximada d'un quilòmetre "durant el qual no poden girar, canvia de direcció o rumb amb tot el que això suposa".

Les Balears estan experimentant actualment la tercera onada de calor de l'estiu i s'ha decretat l'alerta Foc 4 a totes les Illes. Rodríguez assenyala que de manera simplificada aquesta alerta s'activa quan hi ha una temperatura superior a 30 graus, una humitat relativa inferior al 30%, i el vent pot pujar a més de 30 km/h. Aquests tres factors fan que el risc de foc sigui molt alt o extrem.

stats