Societat04/07/2018

S'han creat 439 noves places residencials per a dependents en tres anys

S’hi sumaran 594 places més en noves residències i projectes d’ampliació en els propers sis anys amb una nova línia per incorporar-ne més

Blanca Garau
i Blanca Garau

PalmaLa Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha creat en els darrers tres anys un total de 439 places de residència per a persones grans en situació de dependència a les Illes Balears (400 a Mallorca i 39 a Menorca). L’increment ha suposat la creació de prop de 360 nous llocs de feina amb un cost de 10,4 milions d'euros anuals.

La consellera Fina Santiago ha recordat que aquesta incorporació de noves places respon a la reactivació de la Llei de dependència mitjançant diverses estratègies: la concertació de places disponibles desocupades en residències privades i residències municipals o insulars, i la reconversió de places privades en places públiques, en el cas de Sa Serra, a Eivissa.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, es crearan 594 places més, amb la construcció de noves residències i l’ampliació i la reconversió de places residencials. Es tracta de noves places públiques previstes en el Pla d’ampliació de la xarxa pública de serveis socials 2018-2021, que inclou la construcció de sis noves residències, a Son Martorell (120 places), Maó (120), Marratxí (100), Son Dureta (120), Formentera (18) i es Castell (60); ampliacions a les residències de Sant Lluís (20) i Ferreries (13), i la reconversió de places a Campos (23).

Així mateix, davant la dificultat de trobar terrenys públics i l’esgotament de places disponibles, s’ha obert, mitjançant un concurs públic, la possibilitat de concertar places amb entitats centrades en el tercer sector que construeixin noves residències, amb el compromís de finançar fins a un màxim de 300 places. “Ells han de posar el terreny, l'han de construir i nosaltres els garantim per a deu anys, prorrogables, la concertació de les places”, ha explicat la consellera.

Cargando
No hay anuncios

Santiago ha destacat la reducció de la llista d'espera a Mallorca, que ha passat de 1.400 persones a 1.150 en els tres darrers anys. També ha alertat sobre l'envelliment de la població a les Balears, on l'esperança de vida ha passat dels 75 als 82 anys, i ha assegurat que davant aquesta situació, les institucions han de "cobrir les necessitats" dels ciutadans.