El Govern culpa l'Estat per no ampliar la depuradora que evitaria vessaments a la badia de Palma

Un informe de la Guàrdia Civil diu que l'Executiu s'ha negat des de fa 31 anys a sancionar Emaya pels abocaments, segons la Gaceta Náutica

Les administracions coneixien des del 2003 els vessaments a les platges de Ciutat
K. O.
03/11/2020
2 min

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, s'ha mostrat "decebut" pel fet que l'avantprojecte dels pressupostos generals de l'Estat del 2021 no inclogui finançament per ampliar i renovar la depuradora del Coll d'en Rebassa de Palma, que evitaria vessaments a la badia. Mir ha recordat que l'empresa pública estatal Aquae, que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, és qui s'encarrega de la gestió de la depuradora i no el Govern, segons ha afirmat en el ple del Parlament d'aquest dimarts.

Cal tenir present que un informe de la Guàrdia Civil diu que l'Executiu balear s'ha negat a sancionar Emaya malgrat no tenir cap autorització des del 1989 per abocar aigües residuals a la badia de Palma, segons ha avançat la Gaceta Náutica. De fet, fonts d'Emaya confirmen a l'ARA Balears que el Govern no ha posat cap multa a l'empresa pública depednent de l'Ajuntament de Palma, tampoc durant aquesta legislatura.

Les mateixes fonts d'Emaya recorden, però, que l'Ajuntament de Palma té com a principal objectiu posar fi al problema dels vessaments a la badia perquè fa mesos que es varen iniciar les obres del col·lector que reduirà un 90% els abocaments. L'empresa preveu que l'actuació acabi a final del 2021.

El document publicat per la Gaceta Náutica indica que el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil ha comprovat que a la zona on hi ha l'emissari del torrent Gros només hi ha "mates mortes" de posidònia a conseqüència dels vessaments. L'emissari no té autorització per vessar aigües residuals des del 1989, segons l'informe.

Segons Emaya, entre el 2003 i el 2014 es varen produir més de 1.000 vessaments d'aigües sense depurar, que coincideixen amb les batlies de Joan Fageda i Catalina Cirer, del Partit Popular, i d'Aina Calvo, del PSIB. A més, entre el 2014 i el 2018 es varen registrar 220 abocaments a la badia que corresponen a les batlies de Mateu Isern (PP), José Hila (PSIB) i Antoni Noguera (MÉS).

La Direcció General d'Ordenació del Territori, segons l'informe publicat per la Gaceta Náutica, afirma que no va posar cap multa a Emaya per evitar "enfrontaments entre administracions" i perquè col·labora amb l'empresa per donar solucions al problema, que fins ara no s'ha solucionat. La Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat va dir que els vessaments a la mar no són competència seva, malgrat haver entregat al Seprona un llistat dels 41 expedients oberts entre els anys 2007 i 2019 per abocaments a la zona de la Xarxa Natura, però sense especificar-ne la procedència. Tampoc hi havia cap contra Emaya, d'acord amb l'informe de la Guàrdia Civil.

D'altra banda, Miquel Mir també ha dit al Parlament que l'avantprojecte de la depuradora de Palma s'està tramitant i que l'Estat "avança". A més, ha comentat que es posarà en contacte amb el Ministeri per estudiar la possibilitat que el govern espanyol demani fons europeus per finançar l'ampliació.

stats