Desallotgen l'entitat que feia misses franquistes del castell de Montjuïc
L'associació no disposava de cap permís per fer ús de l'espai des del 2015
BarcelonaLa comitiva judicial ha desallotjat aquest matí l'associació Amics del Castell de Montjuïc de l'espai que ocupaven, sense permís, des de l'any 2015. Es tracta de l'entitat que organitzava misses franquistes a la fortalesa fins que el govern d'Ada Colau li va denegar el permís per fer-ho entenent que contravenia la llei de memòria històrica. Ara fa dos anys el consistori va començar els tràmits per expulsar l'associació del recinte, on encara feia ús d'un despatx i d'un magatzem. El govern municipal apunta que l'activitat d'aquesta entitat no s'adiu amb l'enfocament cultural que té ara la fortalesa: "El castell s'havia de recuperar per a usos públics i ciutadans", ha declarat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, moments després del desallotjament.
L'equip de Colau va firmar, l'estiu del 2017, una resolució per engegar el procés definitiu d'expulsió de l'associació de tot el castell de Montjuïc. I l'ordre ha pres forma aquest matí. L'entitat ocupava els espais sense pagar ni tenir cap document que ho avalés, ja que el seu permís havia caducat el 2015 i el govern municipal no el va renovar. Des de llavors el grup havia fet servir el despatx i el magatzem subterrani –que se situen a l'antic edifici annex d'oficials, que ara és l'edifici de la direcció de la fortalesa– sense cap autorització per escrit. Amics del Castell de Montjuïc també havia fet ús, anteriorment, d'una sala del pati d'armes del castell, que havien rebatejat com a "Rincón del Niño", i d'on el consistori ja els havia expulsat.
En aquell moment l'entitat va denunciar que portava anys sent víctima de "mòbing encobert" per motius ideològics i en va culpar tant l'alcaldessa com els seus antecessors Jordi Hereu i Xavier Trias. L'Ajuntament havia de recuperar el local arran de les obres de rehabilitació del castell, segons fonts municipals, però l'entitat es va negar a abandonar-lo i per això es va haver de recórrer als tribunals. L'associació va qualificar llavors l'actuació d'"abús del poder". Avui el consistori ha completat la seva expulsió i Amics del Castell de Montjuïc ja no disposa de cap espai a la fortalesa. Fonts municipals han assegurat que el desallotjament s'ha fet de manera tranquil·la i sense que hi hagués ningú de l'associació, i que després s'ha canviat el pany de la porta.
La presidenta de l'entitat, Carmen Fusté, va assegurar a aquest diari el juliol del 2015 que eren "okupes consentits" al castell. Va dir que com que no s'ha creat el consorci del castell "no hi ha conveni" i va explicar que mantenien el local per un buit legal. Segons l'associació, tenen el local des del 2004 arran d'un acord verbal amb l'anterior patronat del castell.
Els tinents d'alcaldia de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Asens han atès a la premsa per explicar com ha estat el desallotjament. Consideren que amb l'acció finalitza "una anomalia a la ciutat" i un "procés que es va iniciar el 2015". Pisarello ha denunciat que l'associació té la "idea de recuperar la memòria militar del castell, que és el contrari del que vol l'Ajuntament perquè Barcelona és una ciutat laica, antimilitarista i compromesa amb la memòria democràtica". Asens ho ha aprofitat per fer un balanç del mandat i ha volgut "posar en valor" que el van "iniciar amb el tancament de la llibreria neonazi d'Europa" i que l'acaben "fent fora l'associació amb ideals feixistes del castell de Montjuïc".
Els tinents d'alcalde han recordat el paper de la regidora Carina Mejías contra la instal·lació de la placa en memòria de les víctimes de la dictadura i han considerat que "és necessari incidir i portar aquests canvis al govern estatal". "No es tracta d'exhumar Franco del Valle de los Caídos, sinó exhumar-lo de les institucions, i nosaltres l'hem exhumat de l'Ajuntament de Barcelona", ha dit Asens.