Walter Benjamin estigué a Eivissa en dues ocasions: de l’abril al juliol de 1932 i de l’abril al 26 de setembre de 1933. Llavors, el filòsof alemany, de 40 anys, ja fou testimoni dels efectes nocius de la incipient indústria turística a l’illa. Les seves impressions són recollides al llibre La destrucció del paradís? Eivissa, Walter Benjamin i el primer desenvolupament turístic (Papers amb accent). L’acaben de publicar els historiadors catalans Lluís Costa i Bruno Ferrer. El 1932 Benjamin escrivia: “Però ja hi ha edificis hotelers inacabats a Eivissa i Sant Antoni, en els quals es promet aigua corrent als estrangers. El temps fins a la seva finalització s’ha tornat preciós”.
A principi dels anys trenta la pitiüsa major s’enfrontava a un dilema: conservar l’essència i autenticitat de l’illa o bé evolucionar cap a un pretès progrés i modernització. La segona opció, que és la que acabà guanyant, era defensada pel diari Excelsior en un article publicat l’1 de desembre de 1931: “Eivissa s’ha d’engrandir pel Turisme. És evident que la nostra illa atresora belleses naturals que es poden equiparar als més bells paratges d’Europa sencera. I aquesta riquesa, que per si sola seria capaç d’alimentar els eivissencs, roman inexplorada, adormida, quasi no existeix”. El diari demanava als més escèptics emmirallar-se en Mallorca, que el 1903 havia encetat la indústria turística amb la inauguració del Gran Hotel de Palma i que després de la Primera Guerra Mundial havia reprès l’activitat.
Ben aviat es passaria de les paraules als fets. El 1932, a Vila, hi obririen Pensió Mediterrània, l’Hotel Balear i l’Hotel España; i el 1933, l’Hotel Isla Blanca i el Gran Hotel Ibiza, que imitava el de Palma –era propietat del metge Juan Villangómez, pare del poeta Marià Villangómez. El 1933 també s’inaugurà a Sant Antoni l’Hotel Portmany; i a Santa Eulària des Riu, l’Hotel Buenavista. El 1933, quan feia 28 anys de la fundació de Foment de Turisme de Mallorca, naixia el d’Eivissa. Va ser aquell any, durant la seva segona estada, que Benjamin s’adonà del canvi de tendència. “Es va trobar –escriuen Costa i Bruno– amb l’ambient ‘colonial’ de Sant Antoni i va fer tot el possible per fugir d’aquest lloc, fins aleshores una petita comunitat costanera, per establir-se a la ciutat d’Eivissa”.
El 1935 la periodista catalana Irene Polo, del diari L’Instant, descrigué encara un escenari pitjor: “Cada vegada que torneu a Eivissa hi trobeu més ciment armat gris i espès, en lloc de la calç blanca i alada. Més camins i automòbils, en lloc dels carros plens de verdor i de pagesos”. Llavors, a un any de l’esclat de la Guerra Civil, ja hi havia molts de turistes: “A aquest pas, un dia ens trobarem que, per entrar a Eivissa, haurem de comprar un bitllet a una guixeta que haurà posat un alemany a l’illa”.