Comencen els interrogatoris als 69 bolivians sense visat per poder repatriar-los
El creuer on viatjaven els 1.500 turistes ha continuat el viatge cap a Itàlia
BarcelonaEl creuer amb uns 1.500 passatgers que feia dos dies que estava a Barcelona ha pogut salpar finalment aquest matí, un cop han sigut desembarcats els 69 ciutadans bolivians sense visat vàlid per ingressar a l'espai Schengen que viatjaven a bord. Un cop han tocat terra se'ls ha denegat l'accés a territori espanyol. Aquests 69 afectats –entre els quals hi ha 14 menors d'edat, tres dels quals viatgen sense progenitors– es troben ara en una zona de trànsit del port a l'espera que resolgui definitivament la seva situació. Aquesta tarda han començat els tràmits d'estrangeria, amb entrevistes un per un als 69 ciutadans bolivians.
Fonts del govern espanyol han explicat que els tràmits es fan amb la màxima urgència perquè es pugui resoldre la situació "com més aviat millor". En funció de cada circumstància i petició concreta, es prendrà una decisió sobre el seu futur atenent la legislació aplicable. No obstant això, fonts pròximes al grup descarten que entre ells algú pugui demanar asil polític perquè Bolívia no compleix els criteris per acollir-se a la protecció internacional.
Amb tot, fins que aquestes persones no es pronunciïn davant la policia no se sabrà si alguns demanen protecció internacional o bé si expliquen que ells simplement es van embarcar al creuer i davant aquesta conjuntura demanen que algú els torni al seu punt de partida. Per ara el cònsol de Bolívia a Barcelona està donant suport a aquests conciutadans i les seves famílies, a qui ha demanat "paciència" perquè "va per llarg". Advocats del torn d'ofici del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona especialitzats en estrangeria estan assessorant el grup.
Després de tres dies atracat al port de Barcelona, el bloqueig del vaixell s'ha pogut resoldre finalment arran d'un acord entre el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i el president executiu de MSC Cruceros, Pier Francesco Vago. A canvi de facilitar que els 69 ciutadans bolivians sense visat legal poguessin baixar del vaixell perquè pogués continuar el seu viatge cap a Itàlia, el govern espanyol ha mogut fils perquè la companyia enviés un altre vaixell des de Livorno cap a Barcelona perquè els afectats s'hi puguin estar mentre durin els tràmits per resoldre la seva situació. A més, la companyia també es fa càrrec d'un espai d'avituallament i assistència sanitària, per si fos necessari. A més dels 69 passatgers sense visat vàlid, aquest matí també han desembarcat 275 passatgers més del creuer que necessitaven viatjar urgentment a Roma per no perdre el vol de tornada al Brasil.
Un llarg viatge des del Brasil
El creuer MSC Armonía va salpar fa dues setmanes des del Brasil amb destinació final a Itàlia, i amb escales a l'estat espanyol a Tenerife, Màlaga i Barcelona. De fet, la capital catalana era la parada final de la setantena de bolivians que ara continuen bloquejats al Port perquè viatjaven amb uns visats que la Policia Nacional ha dictaminat que són falsos.
En una conversa telefònica amb l'ARA dimecres, alguns dels afectats lamentaven que se'ls estigués tractant "com si fossin delinqüents", quan, denunciaven, havien estat "estafats". Segons el seu relat, els 69 viatgers van contractar els serveis d'una agència en línia per obtenir el visat i el passaport, conscients que a través de l'ambaixada és "complicadíssim" perquè "senzillament no en donen". En el cas de la jove que va parlar amb l'ARA diu que va pagar 8.000 dòlars pels tràmits i el bitllet del vaixell, però en altres casos se n'han arribat a pagar 10.000 per una persona adulta i 6.000 per una criatura.