Prop d'un centenar de persones es congreguen a l'Arenal per "recuperar" el balneari 6
Aquesta és la tercera acció contra la massificació turística que organitza la plataforma Mallorca Platja Tour
PalmaProp d'un centenar de persones s'han congregat aquest diumenge a la platja de l'Arenal, a l'altura del balneari 6, en protesta per la massificació turística a Mallorca. L'acció, que es queixa de la saturació i del model turístic actual, és la tercera organitzada pel col·lectiu Mallorca Platja Tour i que s'emmarca en el moviment 'Ocupem les nostres platges', després de la primera mobilització que es va dur a terme a la platja de la Ràpita i la del Caló del Moro. En aquesta ocasió, l'objectiu ha estat "recuperar" el balneari 6, un lloc que "se l'han apropiat els alemanys".
Així, la multitud s'ha trobat en aquest punt de la Platja de Palma i ha estès una pancarta amb el lema 'Ocupem les nostres platges'. En altres cartells s'hi podia llegir 'More rock, less hotel' i 'Ja n'hi ha prou! Stop destroying Mallorca'.
A més, tot i que la plataforma ha remarcat en diverses ocasions el caràcter cívic, pacífic i festiu de l'acció, i que "no és contra el turisme, sinó contra un model turístic que empobreix", en un dels moments de la trobada, una dona s'ha enfrontat als manifestants. "Idò espavilau com vàrem espavilar nosaltres. No podeu llevar la feina als qui en tenen. Els meus fills sí que en fan", ha escridassat a dos joves assistents, que intentaven explicar a la dona el motiu de la concentració i el problema del difícil accés a l'habitatge.
La tensió ha anat escalant mentre la dona els recriminava que "llevassin la feina als altres", fins que la dona ha agafat el cartell d'una de les assistents on posava 'Més domingueros, menys turistes' i l'ha tirat en terra. "No demaneu que vinguin menys turistes, heu de demanar que vinguin turistes més bons", els ha recriminat, mentre reiterava que estava "tranquil·la" i que a Mallorca "no hi ha cap problema".
El balneari 6 com un "símbol diferent"
"L'Arenal és un símbol diferent. És un símbol de platja de borratxera, a la qual els mallorquins ja no van", apunten des del col·lectiu amb referència a l'elecció del balneari 6, i lamenten que és un dels indrets més tensats de la Platja de Palma. Així mateix, la idea era fer "un viatge al passat" i una trobada familiar. Per aquest motiu, la campanya que ha envoltat l'acció s'ha inspirat en les postals i la publicitat que s'utilitzaven en la dècada dels 60 i 70. "Una picada d'ullet a la Mallorca dels anys 60 i 70", explica el col·lectiu, que remarca el caràcter cívic, pacífic i festiu de l'acció, que "no és contra el turisme, sinó contra un model turístic que empobreix".
La plataforma també ha remarcat que aquesta vegada l'acció s'ha comunicat a la Delegació del govern espanyol, ja que en la darrera ocasió agents de la Guàrdia Civil es varen desplaçar al Caló del Moro i varen demanar el DNI a diversos assistents.
Protestes contra la massificació a Eivissa
De la mateixa manera que a la Platja de Palma, aquest diumenge també ha tingut lloc una protesta contra la massificació turística, a la platja de ses Salines, organitzada per la plataforma Canviem el rumb.
La protesta ha començat al voltant de les 10 h i s'ha allargat fins a les 13 h i ha concentrat entre 20 i 30 persones, tot i que la xifra ha anat variant segons el moment.
La plataforma ha escollit aquesta ubicació pel fet que "és una platja molt massificada i on les conseqüències de l'impacte d'aquesta massificació s'agreugen perquè es tracta d'un parc natural".
En aquest sentit, han instat les autoritats que hi hagi més controls a la zona i que es limiti el nombre de cotxes que poden accedir a ses Salines i el d'embarcacions que poden fondejar a la platja. També han demanat a les administracions que es facin inspeccions perquè hi hagi una major fiscalització de la contaminació acústica dels beach clubs.