Desenes de persones rebutgen a Palma la reforma de les pensions
Han criticat que els canvis que vol fer el govern espanyol representa els "poders" financers
PalmaUna quarantena de persones s'han manifestat aquest dilluns en contra de la reforma de les pensions que ultima el govern espanyol. "Sindicats, patronals, escoltau la veu dels pensionistes", "Aturem la reforma" o "Governi qui governi, les pensions es defensen", han estat algunes de les consignes que es podien llegir a les pancartes dels assistents, concentrats per la Coordinadora Estatal per la defensa del sistema públic de pensions, que a Mallorca aglutina 16 entitats i sindicats alternatius, com ara l'STEI i la CGT.
Un dels portaveus, Pep Juárez, ha criticat que la reforma s'ha negociat amb agents socials que "no representen" els pensionistes, però sí als "poders" financers. "Volen que hi hagi padrins de vuitanta anys fent feina en un supermercat, com passa als Estats Units", ha dit Juárez, que ha rebutjat que la reforma "endureixi els criteris" per accedir a les prestacions. També ha afegit que les pensions són "un tresor" que cal protegir.
L'altra portaveu de la coordinadora a Mallorca, Àgueda Gayà, ha carregat contra els sindicats UGT i CCOO perquè "van de la mà" de la patronal empresarial i el govern central. La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Maribel Alcázar, que també ha participat en la manifestació, ha lamentat la manca de "respecte per la participació ciutadana" que ha tingut el govern espanyol a l'hora de negociar la reforma.
Els canvis de la reforma
Cal tenir en compte que l'Estat va cedir a les peticions sindicals de la UGT i CCOO i cediren incloure la derogació del factor de sostenibilitat, que és el punt que bloquejava les converses, tot i que no es farà efectiva fins l'any que ve. El factor de sostenibilitat, dissenyat amb la reforma del PP del 2013, preveia que les noves pensions s'ajustassin a la baixa si creixia l'esperança de vida. Mai s'ha arribat a aplicar –es va suspendre fins el 2023– i el Pacte de Toledo, fins i tot amb el vot favorable del PP, en va demanar la derogació. El Ministeri de Seguretat Social va proposar substituir-lo per un mecanisme diferent, l'anomenat mecanisme d'equitat intergeneracional, que encara s'ha de definir.
La reforma es farà progressivament. Segons va informar l'ARA, el primer paquet de la reforma inclourà la revalorització de les pensions tenint en compte l'IPC. És la mesura que genera més consens: garantir que els pensionistes no perdin poder adquisitiu. L'augment de les pensions es calcularà amb els preus de l'any anterior. La reforma també inclou mesures per retallar les distàncies entre l'edat legal de jubilació i l'edat a la qual realment es jubilen els espanyols (de mitjana són 64 anys i sis mesos). D'una banda, es preveuen incentius per jubilar-se més enllà de l'edat legal. Segons el que s'ha pactat, s'oferirà un xec d'entre 4.500 i 12.000 euros per cada any que el treballador allargui la vida laboral o bé un augment que es podria situar al voltant del 4% de la pensió.
També es preveu incloure la modificació del sistema de cotització dels treballadors autònoms. Amb el nou model, els autònoms pagaran a la Seguretat Social cotitzacions tenint en compte els guanys. El primer paquet també fixarà el traspàs de les despeses que actualment suporta el sistema de pensions, però que són impròpies. És la qüestió més tècnica, però, és una de les claus de la sostenibilitat del sistema. La reforma traspassa als pressupostos generals de l'Estat prestacions com les de maternitat i paternitat, programes d’ocupació, despeses administratives i subsidis d’atur, entre altres. També es traspassarà una part del deute impropi.