Coronavirus
Societat18/02/2021

Desescalada als hospitals illencs: tanquen unitats covid-19 i es reprenen cirurgies

Son Espases tancarà una unitat per a pacients contagiats la setmana que ve i Son Llàtzer recuperarà una sala d'operacions

PalmaLa davalla de la pressió per la pandèmia ja permet als hospitals illencs iniciar la desescalada i recuperar plantes destinades a pacients amb coronavirus. La millora és important però desigual, segons la situació epidemiològica de cada illa. Son Espases atén, amb dades de dimecres, 27 pacients contagiats a planta i 24 crítics. Actualment té dues plantes destinades al covid-19, i la setmana que ve preveuen agrupar tots els pacients infectats en una d'aquestes –dotada amb 17 llits– i recuperar la de 38 llits per a pacients comuns. En moments de més tensió, l'hospital de referència de les Balears ha arribat a tenir cinc unitats destinades a pacients amb covid-19.

La directora mèdica, Carmen Sanclemente, subratlla que, en ser l'hospital de referència i tenir una capacitat de muntar i desmuntar ràpidament, "donam suport a altres centres, com ara a Eivissa o, en el seu moment, Manacor". "I estam encantats de poder-ho fer", afegeix. Amb tot, Sanclemente explica que durant tota la pandèmia han donat suport sobretot a Son Llàtzer. Aquest centre, ara com ara, només té una planta per a covid-19, ha recuperat una sala d'operacions i preveu recuperar-ne una altra la setmana que ve. "Anam recuperant l'activitat de manera gradual a mesura que es van buidant les unitats de reanimació", apunten fonts de Son Llàtzer.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'Hospital d'Inca, recuperà fa tres setmanes les cirurgies majors que no requerien ingrés. Set dies després, s'hi varen poder tornar a fer cirurgies que requereixen ingrés de curta estada, i fonts del centre asseguren que "de seguida" recuperaran les de llarga estada. A més, aquesta setmana han recuperat una sala d'operacions. Ara tenen una planta per a covid-19, però n'han arribat a habilitar fins a dues més en aquesta tercera onada.

Cargando
No hay anuncios

L'hospital Can Misses va a un ritme més lent, perquè la incidència de coronavirus a Eivissa encara és molt alta. L'illa té una incidència a 14 dies per sobre dels 500 casos per 100.000 habitants. El centre públic eivissenc encara no ha pogut recuperar l'activitat quirúrgica no urgent i té el 55% dels llits totals ocupats per pacients infectats. Això sí, fonts de l'hospital asseguren que les darreres setmanes ja s'ha notat la davallada d'ingressos, cosa que els ha permès recuperar una planta covid-19 amb 37 llits per a activitat normal.

En una situació de normalitat, tenen una unitat destinada a ingressos per covid-19, però en aquesta tercera onada n'han obert quatre més, amb 160 llits ocupats. Això és la meitat del total d'unitats d'hospitalització de què disposa el centre. D'aquests 160 llits, ara han davallat a 104. A aquesta situació s'hi ha sumat el fet que han tingut molts professionals confinats: 231 en els pitjors moments. Ara n'hi ha 55, cosa que "ens permetrà recuperar l'activitat quirúrgica progressivament", asseguren les mateixes fonts.

Cargando
No hay anuncios

A Menorca, el comitè directiu de l'hospital Mateu Orfila ha decidit recuperar, a partir de dilluns vinent, el 100% de l'activitat quirúrgica. En les darreres setmanes, les sales d'operacions han funcionat al 75% de la seva capacitat amb cirurgies urgents, oncològiques i preferents. Així i tot, la directora mèdica de l'hospital, la doctora Tamara Contreras, ha fet una crida a la població a "no abaixar la guàrdia perquè la situació epidemiològica es pot capgirar en qualsevol moment i, més encara quan ens trobam amb un element nou com la variant britànica del virus".

237 ingressats

Aquest dijous, els centres hospitalaris públics atenen 159 pacients amb coronavirus a planta i 78 a l'UCI. Així, ara com ara, els pacients crítics contagiats ocupen el 26% del llits totals per crítics de què disposen les Balears, que són 302. Cal recordar que en el punt de més tensió d'aquesta tercera onada –i de tota la pandèmia– es varen arribar a atendre 140 pacients a l'UCI (el 40% del total).

Malgrat la millora de tots els indicadors sanitaris i epidemiològics, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va advertir ahir que la davallada de casos s'està frenant als municipis més grans –com Palma, Manacor o Inca– i que la presència de la variant britànica continua augmentant. Actualment, aquesta mutació del covid-19 és responsable del 40% dels casos a Mallorca i del 50% a Eivissa.

Cargando
No hay anuncios