Habitatge
Societat20/12/2021

Els desnonaments tornen a xifres anteriors a la pandèmia a Palma

L'Ajuntament ha aturat un 73% dels llançaments programats aquest 2021

PalmaL'Oficina Antidesnonaments de Palma tanca el 2021 amb 649 expedients oberts. "Això vol dir que tornam a xifres del 2019, anteriors a la pandèmia", ha declarat el director general d'Habitatge de Cort, Josep Maria Rigo. El membre de l'Ajuntament ha puntualitzat que "el 80% d'aquests expedients es varen obrir el 2021, mentre que la resta ja ho estaven" abans del començament de l'any. En qualsevol cas, són dades molt semblants a les del 2019, en què els expedients oberts varen arribar a 686.

Enguany també s'ha mantingut la tendència ascendent d'expedients relacionats amb el lloguer, en detriment dels relacionats amb hipoteques. "Es continua notant la tendència de canvi de perfil de persones que venen a l'oficina per temes de lloguer i baixen les execucions hipotecàries", ha puntualitzat Rigo. Així mateix, "aquests expedients es concentren majoritàriament en els districtes de Llevant i Nord de Palma, és a dir, a la segona corona de Ciutat", ha afegit. Concretament, "destaquen amb més de 200 expedients els barris de Son Gotleu, Pere Garau, Foners i Soledat Nord; i amb menys de 200, el Camp Redó, el Rafal Vell, Bons Aires i Nou Llevant", segons el director general.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'actuació de l'Ajuntament davant aquests casos, Josep Maria Rigo ha explicat que el Consistori ha aturat un 73% dels desnonaments programats per a aquest 2021, és a dir, 313 de 428. D'aquests, n'hi va haver 241 de relacionats amb contractes d'arrendament, 61 per usurpacions o ocupacions il·legals, 7 per hipoteca i 4 d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Segons les dades del Consistori, el perfil dels expedients és de "parelles amb fills; unitat de convivència monoparental, en la majoria de les quals l'adult és una dona; i grups amb relació familiar", ha apuntat el membre de l'àrea. També ha destacat que "la majoria dels titulars dels expedients són dones, concretament un 61%". Ara bé, han percebut "un augment en la franja d'edat majoritària dels titulars d'expedients: si l'any passat la majoria tenien entre 18 i 45 anys, ara han pujat els d'entre 45 i 65 anys", ha matisat Rigo.

El doble d'informes de vulnerabilitat

Així mateix, "s'han fet 393 informes de vulnerabilitat, 2,3 vegades més que el 2020, en què se n'havien fet 168", ha declarat el director general. Malgrat que abans de la pandèmia l'Ajuntament ja en feia, enguany el Decret 37/2020 de mesures del govern espanyol per aturar els desnonaments a famílies que estan de lloguer i que són considerades vulnerables ha multiplicat el volum d'aquests informes, ha explicat. De fet, els que han estat derivats d'aquest procediment han estat la majoria dels gestionats, 235 exactament.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha fet una crida perquè la nova llei d'habitatge del govern espanyol inclogui el contingut d'aquest decret, perquè "no estigui vinculat al covid". Truyol també ha advertit que "la llei estatal ha de posar fre a l'especulació terrorífica que estan provocant els bancs i fons voltor". La seva regidoria vol "que la llei obligui els grans tenidors a posar els seus habitatges a l'abast o en mans de les administracions públiques perquè puguin ampliar parcs públics d'habitatges o, si més no, que s'ofereixin amb contractes socials per a col·lectius vulnerables", ha manifestat.

Per altra banda, la regidora ha recordat que l'Oficina Antidesnonaments de l'Ajuntament de Palma es va posar en marxa "el 2008 a causa de les conseqüències de la situació que vivim a la ciutat arran de la crisi hipotecària". Des d'aleshores, s'han obert en total 5.000 expedients.