La desocupació entre els joves amb discapacitat de les Illes creix un 65%, segons Adecco

Enguany hi ha hagut 433 demandants de feina, mentre que el 2020 varen ser 261

Imatge d'arxiu. / AMADIP ESMENT
ARA Balears
09/08/2021
2 min

PalmaLa desocupació entre els joves amb discapacitat de Balears ha crescut un 65,9% enguany respecte del 2020, mentre que la mitjana de la resta de grups d'edat és d'un 32,4%, d'acord amb el 6è Informe Joves amb Discapacitat de la Fundació Adecco, segons ha informat Europa Press a partir d'una nota de premsa de l'entitat. Mentre que l'any passat es varen comptabilitzar 261 demandants de feina amb discapacitat menors de 25 anys a les Illes, enguany la xifra ha estat de 433.

Així mateix, el creixement de desocupats a la franja d'entre 25 i 44 anys ha estat d'un 26,7%, i a la de majors de 45 anys, d'un 28,8%. L'informe Adecco assenyala en aquest sentit que molts treballadors joves amb discapacitat –la majoria del sector terciari– varen perdre la feina a causa de la pandèmia. "Normalment troben la seva primera feina" en àrees especialment castigades per les restriccions, com l'hostaleria o el turisme, afegeixen.

L'entitat apunta que la crisi sanitària ha reforçat "les dificultats que ja afrontaven els joves en el món laboral abans de la pandèmia". Una taxa d'atur elevada, un accés a l'habitatge "en molts casos impossible" i obstacles per construir un projecte de vida són alguns dels problemes amb què es troben, puntualitzen.

Però en el cas dels joves amb discapacitat "aquestes dificultats s'accentuen encara més", perquè "a les inestables expectatives de futur cal sumar-hi els prejudicis i estereotips que ja els acompanyaven abans de la crisi i que suposaven grans barreres per a la seva transició a la vida adulta", adverteix Adecco. També destaquen "un elevat desfasament formatiu", atès que només "un 15,1% de les persones amb discapacitat té formació universitària, davant del 33,2% general".

Propostes de millora

A banda de revelar aquestes dades, l'informe recull diverses propostes adreçades a l'Administració pública, entre les quals hi ha la de promoure l'accés dels joves amb discapacitat a la universitat, impulsar la col·laboració publicoprivada i les polítiques actives de feina i destinar més partida econòmica dels fons europeus Next Generation a la formació d'aquestes persones. A més, demanen que s'actuï sobre la desconnexió entre el sistema educatiu i el model empresarial, que es desenvolupin programes d'ocupació pública per a joves amb discapacitat i que es potencii el transvasament de treballadors de Centres Especials de Feina a empreses ordinàries.

Pel que fa a les propostes per a l'empresa privada, Adecco ha demanat que els processos de selecció siguin més inclusius, que s'impulsin les universitats i centres de formació professional com a fonts de reclutament de joves amb discapacitat i que s'inverteixi en accessibilitat universal com a instrument de competitivitat. Finalment, volen que es potenciï el teletreball com a motor de contractació de joves amb discapacitat, que es desenvolupin programes de mentoring i es fomenti la participació de joves amb discapacitat en jornades, fòrums de diàleg i activitats similars.

stats