Comerç
Societat 04/07/2024

Baixa la despesa de residents i puja la dels turistes en el comerç al detall a les Balears

Durant els tres primers mesos de 2024, els visitants han gastat 173,3 milions d'euros, un 32% més que el 2023

Victòria Pons
2 min
Catalina Barceló, directora general d’Economia i Estadística, i José Antonio Caldés, director general d’Empreses, Autònoms i Comerç.

PalmaLa despesa dels residents en el comerç al detall ha baixat, mentre que la turística ha pujat durant els tres primers mesos de l'any a les Illes Balears, segons certifica l'Observatori del Comerç que elabora la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern. Així, els turistes han gastat 173,3 milions d'euros, un 32% més que el 2023. Si bé és cert que les vendes del comerç al detall de maig han evolucionat a la baixa (0,8% menys de gener a maig que l'any anterior), el nivell assolit és el segon més alt des de fa cinc anys, només superat pel 2023. Així ho han explicat Catalina Barceló, directora general d'Economia i Estadística, i José Antonio Caldés, director general d'Empreses, Autònoms i Comerç.

Barceló ha assegurat que "la reducció de vendes en el comerç al detall es deu a un refredament del consum de residents" i ho ha justificat amb els fets que "els seus estalvis són limitats, el tipus d'interès no es redueix tan ràpidament com es preveia i els preus han pujat molt en els darrers mesos".

Afiliació a la Seguretat Social

Per altra banda, el mateix mes de maig s'han enregistrat 58.988 persones a la Seguretat Social (46.918 a Mallorca, 4.056 a Menorca, 7.011 a Eivissa i 701 a Formentera), un 2,8% més que fa un any. Els comerciants han participat d'aquesta xifra i han contractat personal convençuts que el consum es reactivarà durant els mesos d'estiu. Segons les dades recollides l'any 2023, els municipis que van tenir major volum d'afiliats en el sector comerç i, per tant, una major densitat laboral varen ser Inca, Manacor, Ciutadella, Maó, Ferreries i Formentera; al contrari d'Estellencs i Banyalbufar, que foren els que menys.

Comerç electrònic

El 37% de les petites i mitjanes empreses de 10 o més treballadors que es dediquen al sector comerç a les Balears també venen en línia, segons l'enquesta d'ús de TIC realitzada per l'INE, entre el 2022 i 2023. La facturació de l'activitat comercial en línia va suposar 550 milions d'euros, un 9,8% del total per a les empreses, xifra que triplica el 3,4% del 2019. Segons Caldés, les dades demostren que el sector del comerç "aposta per la innovació i per la digitalització" i que "s'adapta a la realitat actual". Igualment, ha recalcat "la voluntat del Govern per reforçar l'activitat en tots els municipis" i ha avançat que fan feina amb un "projecte pioner" per donar oportunitat a aquells negocis que no tenen relleu generacional.

stats