Més del 83% del territori de les Balears, en prealerta de sequera
Formentera es troba en situació d'emergència
PalmaLa preocupació dels pagesos de les Balears per la sequera ja té xifres. Segons ha assenyalat aquest dimarts la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua, més del 83,3% del territori de les Balears ja està en prealerta per sequera. I cal destacar que Formentera està a hores d'ara una zona en situació d'emergència. A l'altra cara de la moneda hi ha el Migjorn de Mallorca, on la situació és normal. "La tardor ha passat i tenim una pluviometria molt escassa, temperatures molt altes, molt poca humitat en terra i molta radiació solar". explicava fa pocs dies a l'ARA Balears el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. Aquesta situació ha fet que Unió de Pagesos demani la convocatòria urgent de la Mesa de Canvi Climàtic i la de la Sequera, a més d'una línia d'ajuts específics.
A causa de les altes temperatures i la manca de pluja, caldrà adaptar la gestió dels recursos hídrics a la situació climàtica, assenyalen fons de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua. Ara bé, durant el novembre, les reserves hídriques de les Illes s'han mantingut al 54%, una xifra lleugerament superior al 52% de l'any passat. Per illes, a Mallorca les reserves són del 55%, mentre que a Menorca són del 50% i a Eivissa, del 41%. Això sí, la situació general de la demarcació mostra una lleugera reducció en la disponibilitat de recursos hídrics, ja que l'índex ha baixat de 0,498 de 2022 a 0,454 enguany.
D'altra banda, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha fet públiques les dades del darrer trimestre de l'any i ha destacat que la tardor ha estat la tercera més seca des que hi ha registres, ja que ha plogut un 54% manco del normal: si l'habitual en aquestes dates és que ploguin 220 l/m², durant aquest mes només s'han registrat 101 l/m².
Pel que fa a les temperatures, la delegada de l'Aemet a les Balears, María José Guerrero, ha explicat que tots els mesos de la tardor han estat càlids. Les temperatures més altes d'aquesta estació superaren els 30 °C a totes les illes i les temperatures mínimes més altes han estat per sobre dels 20 °C. A més, han augmentat les nits tropicals –per damunt dels 20 °C– a totes les illes. Destaca el cas de Portopí, a Palma, amb 36 nits tropicals, quan el normal és que n'hi hagi 19.
Guerrero ha explicat que "el 2023 ha estat un any càlid, amb un increment d'un grau i, en el cas de les precipitacions, és un any que es pot qualificar entre normal i lleugerament sec, amb una anomalia del 14%" . La delegada també ha apuntat que, tot i la sensació general de poca pluja, com que els mesos de febrer –aquest mes les Illes varen patir el pas de la borrasca Juliette– i agost va ploure més del normal, la mitjana surt més alta.
Un hivern càlid
La situació no millorarà amb l'arribada de la nova estació, ja que l'Aemet pronostica que hi ha un 60% de probabilitats que l'hivern a les Balears sigui més càlid del normal. La delegada ha explicat que les temperatures mitjanes solen ser d'11 graus i que s'espera que el 2024 se situïn per damunt d'aquesta marca. En relació amb les precipitacions, es preveu que estiguin sobre els 140 l/m², ja que, si res no canvia, es mantindran en els marges habituals d'aquesta època.