Arqueologia
Societat09/07/2024

Destrueixen una columna de 3.000 anys al poblat talaiòtic de s'Illot

Els vàndals també han deixat restes d'obra i llaunes de cervesa a una altra de les estances

This browser does not support the video element.

PalmaEls arqueòlegs del poblat talaiòtic de s'Illot (Sant Llorenç des Cardassar) es varen endur una terrible sorpresa aquesta setmana quan iniciaren la campanya de restauració d'enguany. Una de les darreres zones que han obert al públic –l'anomenada habitació del tall 19– ha estat víctima d'un acte vandàlic. En declaracions a l'ARA Balears, la directora del projecte, Raquel Barceló, ha explicat que la columna central de l'habitació, d'un metre d'ample i dos de llarg, havia estat tirada a terra. La sala es va obrir al públic al novembre. "En menys d'un any han destruït un element que feia 3.000 anys que estava dret", es lamenta, "és bastant ridícul". Tal com diu, amb l'obertura d'aquesta estada, el conjunt guanyava moltíssim "en monumentalitat" i donava, de "manera molt visual", la sensació que eres dins del poblat i que "ho destrueixin sap greu".

Barceló assenyala que la columna no estava en projecte de ser restaurada perquè estava molt ben conservada. Segons explica, no ha pogut esbucar-se per si mateixa; "han hagut de fer-hi força". A més, a banda de tombar la columna, el mateix cop ha provocat que grans blocs s'hagin trencat. D'altra banda, un puntal d'aquesta habitació ha aparegut a una altra. "Ha estat provocat, això no ha passat perquè sí", remarca.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la destrucció de la columna és el més greu que han trobat, l'arqueòloga explica que en una altra habitació, anomenada Santuari 1, i que està totalment excavada, han mogut pedres ja restaurades i fins i tot han excavat al morter de calç, que els restauradors utilitzen per fonamentar la pedra, per veure si hi ha elements per espoliar. També els han deixat restes d'obra i fins i tot llaunes de cervesa.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquesta situació, Barceló explica que aquest any ja no poden modificar el projecte: "En aquesta campanya feim front a una zona perillosa amb risc d'esfondrament i no podem modificar el calendari perquè són feines urgents". El 2025, però, sí que hauran de prioritzar la columna central i tota l'obra s'endarrerirà. "Això no és venir avui i demà s'arregla; cal recercar en l'arxiu per acarar la col·locació de les pedres, implica hores de grua, de restauració i excavació", lamenta. Tota la restauració es retarda.

Pel que fa a les responsabilitats legals, l'equip d'arqueòlegs ja ha avisat les autoritats competents i ha notificat la situació al Consell de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Què és exactament el poblat talaiòtic de s'Illot?

Tal com expliquen a la pàgina web del poblat, el de s’Illot és un dels jaciments més importants de la cultura talaiòtica i posttalaiòtica (c. 850-123 aC), tant per la seva varietat monumental com per la seva complexa i evolució històrica. S’inicia a l’edat del bronze i arriba fins al període medieval. El principal edifici monumental és el monument turriforme, un edifici comunal de finals de l’edat del Bronze (1200-900 aC) que, segurament, va ser predecessor dels clàssics talaiots circulars i quadrats de l’edat del ferro.

Cargando
No hay anuncios

Què és l'habitació 19?

L’habitació del tall 19 és una estructura semicircular adossada al turriforme. Des de la seva excavació als anys 60 i 70, aquest espai ha estat interpretat com a espai domèstic. El seu interior conté dues llars de foc i algunes compartimentacions estructurals que organitzen l’àmbit per àrees de treball, com ara la preparació i especejament d’animals. En els darrers anys, la rehabilitació de l’espai i l’excavació d’un testimoni de l’estratigrafia original (campanyes 2012-2013) han permès afirmar que l’espai va ser construït a l’època talaiòtica (850-500 aC).