Salut
Societat06/11/2024

Detecten els primers casos de la nova mpox a Europa

Catalunya no ha trobat cap contagi corresponent a aquesta soca amb potencial pandèmic

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat els primers contagis locals de la nova variant de mpox (que abans es coneixia com a verola del mico) a Europa. Es tracta de dues persones del Regne Unit que han donat positiu de la soca amb potencial pandèmic. Fins ara, els casos que s'havien detectat al Vell Continent eren importats del brot circulant a Àfrica, és a dir de persones que s'havien contagiat durant un viatge a algun territori afectat per l'augment d'infeccions i havien emmalaltit en tornar al seu país d'origen. La nova variant va provocar un increment de casos sense precedents a l'estiu i va obligar l'OMS a declarar l'emergència sanitària internacional. A Catalunya, de moment, no s'ha detectat cap cas d'aquesta variant i els professionals insisteixen que el risc d'infecció és baix.

"El fet que hi hagi dos casos al Regne Unit no vol dir que el risc sigui més alt que abans. Cal continuar vacunant els grups de risc i seqüenciar les mostres per si apareix la nova variant", defensa Ángel Rivero, director mèdic de BCN Checkpoint, el centre comunitari de detecció i control del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) per a homes que tenen sexe amb homes i un dels pocs espais comunitaris a Barcelona que administra les vacunes de la mpox. Rivero insisteix que de moment no s'ha detectat la nova variant a Catalunya, tot i que reconeix que no tots els centres seqüencien les mostres i pot passar desapercebuda. A més, avisa que des de la setmana passada han detectat un increment de casos de la primera variant, per la qual cosa demana prudència entre la població.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'OMS insta als països europeus a reforçar la vigilància i a preparar els seus sistemes de detecció de casos. "La transmissió local de la nova variant de mpox hauria de ser l'impuls perquè els sistemes sanitaris de la nostra regió augmentin les seves mesures de vigilància i es preparin per al seguiment ràpid de contactes sospitosos i casos confirmats", explicava el dimarts Hans Henri P. Kluge, director regional de l'OMS a Europa. Així i tot, l'autoritat sanitària també considera que el risc per a la població general continua sent baix i anima a les persones que sospiten que poden estar infectades que es facin les proves pertinents.

Aquesta nova variant ha circulat àmpliament per la República Democràtica del Congo en els últims mesos i s'ha detectat també a Burundi, Kenya, Ruanda i Uganda. A més, hi ha hagut casos importats a Alemanya, Índia, Suècia, Tailàndia i ara el Regne Unit. L'any 2022 Espanya va notificar més de 7.500 casos de mpoxDes del 2022 fins a l'actualitat, hi ha hagut més de 8.000 casos, fet que converteix Espanya en el país amb més incidència d'Europa. Ara bé, com que hi ha molta gent que ha passat la infecció i moltes persones vacunades, els experts insisteixen que el risc de propagació és baix.

Cargando
No hay anuncios

Minimitzar el risc d'infecció

La mpox és una malaltia que es propaga mitjançant el contacte estret íntim. Tot i que no sigui una infecció de transmissió sexual (ITS), sí que és un virus molt transmissible sexualment, sobretot amb la saliva, els fluids corporals i els materials contaminats com llençols o joguines sexuals. Les persones infectades acostumen a tenir febre, mal de cap, dolors musculars, ganglis inflamats (limfadenopaties) i cansament. Uns dies després de l'aparició de la febre, es desenvolupa un exantema o erupció a la pell que sovint comença a la cara i després s'estén a altres parts del cos.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, cal evitar el contacte estret amb qualsevol persona que tingui símptomes per minimitzar el risc de contagi. En el cas dels grups més vulnerables al virus, els homes que tenen sexe amb homes i els treballadors sanitaris, l'OMS recomana que es vacunin amb les dues dosis per estar immunitzats contra el virus. De moment, les vacunes disponibles no estan actualitzades per a la nova variant, però els experts insisteixen que també generen un efecte protector.