La moda a les Balears: detectius privats que investiguen baixes per covid
Tres de cada quatre baixes laborals per contagi o contacte estret són falses
Investigar persones confinades per contacte estret que no anaven a fer feina i feien activitats d'oci, treballadors que presentaven absentisme, no complien l'horari o fins i tot s'inventaven els informes. Aquesta ha estat la tasca principals dels detectius privats en el darrer any. En els resultats s'estima que tres de cada quatre baixes laborals que s'investiguen són falses, segons ha explicat el detectiu director del Grup Cabanach, Juan Carlos Cabanach, en declaracions a Europa Press.
Tant és així, que aquest sector professional calcula que les contractacions per qüestions laborals han augmentat un 30% d'ençà que va esclatar la pandèmia. Cal tenir en compte que no és tothom a qui investiguen, sinó que les empreses recorren a aquest mètode perquè ja tenen sospites, indicis o antecedents del comportament de l'empleat, "que sol ser reincident en la incapacitat transitòria", ha explicat el delegat de l'Associació Professional de Detectius Privats d'Espanya (APDPE), Juan Carlos Terán. Igualment, en el 80% dels casos investigats es descobreix el frau.
A les Balears, fins i tot recorren a aquest tipus de serveis les institucions públiques, però el client habitual són empreses mitjanes i grans, ha assegurat Cabanach. A més d'aquest tipus d'investigacions, s'han centrat en les notificacions d'ERTO, ja que, segons informa, hi ha hagut frau per part de persones en aquesta situació que paral·lelament treballaven per a competidors o es dedicaven a altres activitats.