Ciberatac
Societat 20/07/2024

Detenen un hacker a Manacor per un delicte de danys informàtics amb finalitats terroristes

En el manifest fundacional, aquest grup reconeix que "respondran proporcionalment en resposta a les accions hostils i obertament antirusses"

ARA Balears
2 min
La Guàrdia Civil ha detingut tres persones en el marc de l'operació

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut una persona a Manacor i altres dues a Huelva i Sevilla per la seva presumpta participació en ciberatacs de denegació de serveis contra institucions públiques i sectors estratègics de l'Estat i altres països de l'OTAN.

En concret, s'ha procedit al registre dels seus domicilis, intervenint divers material informàtic i documental d'interès. Aquests atacs informàtics han estat organitzats pel grup hacktivista NoName057(16), nascut després de l'inici del conflicte bèl·lic derivat de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i un dels més actius des d'aquest moment.

En el manifest fundacional, aquest grup reconeix que "respondran proporcionalment en resposta a les accions hostils i obertament antirusses dels russòfobs occidentals". L'activitat principal d'aquest grup és la realització d'atacs de Denegació de Serveis Distribuïda (per les seves sigles en anglès, DDoS) contra pàgines web d'organismes públics i privats dels sectors governamental, infraestructures crítiques i serveis essencials, d'aquells països que s'han posicionat a favor d'Ucraïna en el marc del conflicte bèl·lic.

La Direcció General de la Guàrdia Civil detalla aquest dissabte en un comunicat que la particularitat dels ciberatacs duts a terme per NoName057(16) és que són realitzats mitjançant un programari desenvolupat pel mateix grup, batejat com 'DDoSia' i utilitzat de manera voluntària per individus que donen suport als fins d'aquesta organització hacktivista.

La recerca ha estat coordinada per la Fiscalia de Sala de Criminalitat Informàtica i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, on es van incoar les diligències prèvies que han donat origen a les detencions. Així mateix, la Guàrdia Civil avança que continua amb diverses línies de recerca per a continuar identificant a participants en els atacs.

stats